illusztráció illusztráció

Rekord sebességgel olvad a jégtakaró

A NASA új tanulmánya szerint az összes eddig elolvadt jég egyharmadát az utóbbi 16 évben vesztettük el.

A NASA Ice, Cloud and land Elevation Satellite (ICESat) 1 és 2 műholdjainak segítségével immár egy teljes 16 éves adatsor áll rendelkezésre, mely lehetővé teszi a földi jégsapka átfogó vizsgálatát, az olvadás valós mértékének meghatározását. 

A Science magazinban április 30-án megjelent friss kutatás szerint az antarktiszi jégtakaró és Grönland jégmezeje évente 118-200 gigatonna jeget veszítenek. Ez a mennyiség összehasonlítva akkora, mintha egész Budapestet 380 méter magas jégtakaró borítaná.

illusztráció

Éves jégmennyiség változás (méter) - NASA

A jégolvadás miatt a tengerszint több mint egy centiméterrel emelkedett 2003 és 2019 között. Ez közel egyharmada az eddig összesen mért tengerszint-emelkedésnek. Az olvadás a klímaváltozásnak, azon belül pedig a globális hőmérséklet emelkedésének, a nyári maximum-hőmérsékletek növekedésének és a gyakoribb hőhullámoknak tudható be.

Egy másik tanulmány, a hamburgi egyetem kutatócsoportja szerint szintén drasztikus a helyzet. Forgatókönyveik alapján a szén-dioxid kibocsátás jelentős csökkentésével sem állítható meg a folyamat, miszerint 30 éven belül az északi sarkvidék jégmentesség válhat a nyári időszakra.

Forrás: NASA

Borítókép: Dirk Notz/Universität Hamburg

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés