Napkitörések hete

| 2012. március 7. 20:30 | Frissítve:
Csütörtök délben érte el a Földet az X5.4-es napkitörés szele.

Újabb anyagfelhő tart a Föld felé (péntek 19:42): A spaceweather.com információi szerint a péntek hajnali 4 óra 58 perckor történt M6-os erősségű kitörés nyomán közvetlenül a Föld felé tart egy újabb anyagfelhő, mely jelen számítások szerint vasárnap reggel 8 óra körül éri el a Földet. A következő éjszakákon is lesz tehát némi esélye a sarki fénynek.

Élő sarki fény előrejelzés (péntek 15:32): Nap aloldalunkon mostantól élőben követhető a NOAA OVATION 5 perces sarki-fény előrejelzése.

Erős geomágneses vihar (péntek 15:31): Az elmúlt napok legerősebb geomágneses viharát észlelte a NOAA - a K-Index értéke idén először elérte a 7-est (balra), harmadfokú geomágneses riasztási fokozat van érvényben.

Újabb kitörést várnak (péntek 12:56): A NOAA szakemberei szerint 40%-os eséllyel ma újabb X-es erősségű kitörést hoz az elmúlt hét eseményeiért felelős AR1429 jelű napfoltcsoport. A korábbiakkal ellentétben most közvetlenül a Föld felé néz az AR1429, így egy X erősségű kitörés jelentős eseményeket okozna. Az esetleges kitörést a Nap oldalunkon felül lévő röntgensugárzás grafikonok fogják először mutatni.

Észak-Európában volt sarki fény (péntek 12:54): Svédországban, Finnországban és Izlandon is káprázatos sarki fény volt az éjjel, már 1 másodperces expozícióval is fényes képek voltak készíthetőek - írja a spaceweather.com. Idehaza sajnos nem volt látható a jelenség.

Sarki fény előrejelzés (péntek 0:24): Balra a NOAA Ovation modell 0 óra 45 percre szóló sarki fény előrejelzése látható. Jelen számítások szerint a brit szigetek északi felén és Skandináviában látható a jelenség. A képen a piros vonal jelzi a láthatósági határt.

Forrás, élő előrejelzés: NOAA OVATION

Gyengébb lett, mint várták (csütörtök 20:21): A Földön a vártnál gyengébb lett a geomágneses vihar - írja a spaceweather.com. Az esetleges éjszakai sarki fényt megfigyelését közben tovább nehezíti, hogy az ország jelentős részén borult az ég.

Ma éjjel ismét lehet sarki fény (csütörtök 13:05): Érdemes megtekinteni a NOAA előrejelzési animációját, a modellfutás magyar idő szerint este 10 és éjjel 3 közé ad jó esélyt sarki fény kialakulására. Sajnos ma éjjel a tegnapinál felhősebb lesz az ég.

Jobbra: sarki fény csütörtök reggel Grönland felett (Sándor Péter olvasónk fényképe Facebook profilunkon)

Ideért a napkitörés (csütörtök 12:51): A NOAA jelentése szerint elérte a Földet a tegnap hajnali napkitörés anyagfelhője, a protonsugárzás 5240 pfu-ig* emelkedett. Sarki fény riadót adott ki a spaceweather.com.

Növekszik a protonsugárzás (csütörtök 12:19): Továbbra is emelkedik a sarki fényt is létrehozó protonsugárzás a Föld közelében, dél körül a legalább 10 MeV-os protonsugárzás mennyisége a 4000 pfu-t* is elérte. A  harmadfokú riasztást 1000 pfu felett adják ki, ilyenkor az asztronauták és a magasan szálló repülők személyzete megemelkedett sugárzásnak vannak kitéve.

Az 1 pfu jelentése: 1 négyzetcentiméteren 1 másodperc alatt 1 részecske halad át, azaz egy négyzetméteren percenként 600 ezer. Ezekben a percekben tehát egy átlagos űrhajóst védőöltözet nélkül percenként 3 milliárd (!) nagyenergiájú protonrészecske érne el - szerencsére ettől megvéd minket a Föld mágneses "köpenye".

Előzmények

Szerdán hajnali 1 óra 24 perckor X5.4-es erősségű napkitörést észlelt a NASA, mely az aktuális napfoltciklus második legnagyobb kitörése volt. A kitörés a Nap Föld felőli oldalán történt, így a koronaledobódás bolygónkat is eléri majd.

A hétfői X1.7-es erősségű kitörés szele szerda reggel érte el bolygónkat, mely Amerikában még a 45,2-es szélességi fokon is látható sarki fényt okozott.

A spaceweather.com információi szerint az X5.4-es kitörés anyagfelhője csütörtökön reggel éri el bolygónkat, nem kizárt, hogy Európa délebbi felén is megfigyelhető lesz sarki fény. A várható érkezés időpontja a legfrissebb becslések alapján magyar idő szerint reggel 7 óra 25 perc, az időablak éjféltől délután 2 óráig van nyitva. Érdemes lesz tehát közvetlenül pirkadat előtt kémlelni az eget.

Várakozások szerint a hétfői kitörést követő másodfokú riasztás után éjjel nem kizárt, hogy harmad, vagy akár negyedfokú geomágneses-vihar riasztás léphet életbe - írja a spaceweather.com. A NOAA ismertetője szerint ilyenkor már előfordulhat akadozás az áramállátás biztosításában, sőt néhány műhold pályáját is lehet, hogy korrigálni kell.

Várjuk fényképeiket!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |