X5.4-es napkitörés

| 2012. március 7. 1:34 | Frissítve:
1 óra 24 perckor a NASA X5.4-es erősségű napkitörést regisztrált. Amerikában Magyarországnál is délebbre láttak sarki fényt.

Frissebb cikk a témában: Sarki fény sem kizárt

Friss (18:48): A spaceweather.com információi szerint az Egyesült Államok Wisconsin államában fekvő New Auburnban is látható volt sarki fény. A város a 45,2-edik szélességi fokon található, Magyarországtól délebbre, Újvidékkel és Milánóval egy vonalban - ráadásul a sarki fényt még a hétfői, gyengébb napkitörés okozta!

Friss (16:07): Negyed négykor az ötfokú skálán harmadfokú riasztást adott ki a NOAA, mivel a Föld közelében a napszél erőteljesen megnőtt. (A 10 MeV energiájú protonrészecskék mennyisége 1000 pfu - térfogategységre eső részecskeszám - fölé nőtt.) A NASA élő grafikonja balra látható, az 1000-es határt a 103-jelzésű vonal mutatja.

Fent: Eric Frigon fényképe ma hajnalban Kanadából

Friss (16:00): magyar idő szerint reggel 9 körül, helyi idő szerint éjjel 1-kor sarki fényt fotóztak a kanadai Banff Nemzeti Parkban, az 51-edik szélességi fokon. (Európában az 51-edik szélességi fokon nagyjából London, Düsseldorf ill. Drezda található.)

Előzmények

1 óra 24 perckor a NASA X5.4-es erősségű napkitörést regisztrált - ez jóval erősebb a pár napja, ill. a januárban megfigyelt napkitöréseknek, legutóbb tavaly augusztus 9-én volt ilyen erősségű (X6.9-es) jelenség, mely jelen napfoltciklus második legnagyobb eseménye volt.

Az AR1429 napfoltcsoportból származó kitörés nem frontálisan, de a Föld felé irányult, így a pár nap múlva érkező napszél geomágneses vihart okozhat, mely magasabb szélességeket északi fényt, ill. távközlési fennakadásokat okozhat.

A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat.

Az AR1429-es napfoltcsoport a következő napokban még inkább a Föld felé fordul, így egy esetleges újabb kitörés még nagyobb hatással lehet bolygónkra. A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát. Az esetleges új kitörésekről természetesen élőben beszámolunk majd.

Néhány órával a kitörés előtt élesedett az Időkép Realtime napkitörést figyelő modulja (ld. a jobb oldali menüben). Jelen kitörésről már az eseményeket automatikusan figyelő rendszerünk küldött mind szerkesztőségünknek, mind látogatóinknak azonnali tájékoztatást. Friss mérések a napkitörés aloldalunkon.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |