Szupercella délnyugaton

| 2009. június 16. 21:00 | Frissítve:
Stábunk Kaposvár előtt érte utol, és sokáig követni tudta a keddi, félelmetes szupercellát. Lélegzetelállító képekkel és viharvadász videóval cikkünkben!
Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy a történelem mellett az időjárás is ismétli önmagát. A legutóbbi, Nyírségben történt több milliárd forintos károkat okozó 5 centis jégveréshez kísértetiesen hasonló időjárási helyzet alakult ki hazánkban, igaz annak pont a másik végén; északkelet helyett a délnyugati határ mentén taroltak a heves zivatarok.

Kedd reggel a legtöbb előrejelző még bizonytalan volt a délután várható helyzettel kapcsolatban. Az eseményeket egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer alakította, melynek a hidegfrontja reggel többfelé élénk, erős északnyugati szelet okozott, főként a Dunántúlon. A front után délnyugaton megjelenő légköri labilitás, ill. más szükséges elemek (nedvesség, szélnyírás) meglétével megnyílt a lehetőség heves zivatarok, ún. szupercellák létrejöttére - ennek esélyét azonban valójában senki sem látta előre.

Délután fél négy körül aztán a radarképeken Graz magasságában feltűnt egy igen heves szupercella, mely teljes gőzzel Magyarország felé tartott (lásd jobbra). Az eseményekre gyorsan reagálva a Percről percre még a vihar megérkezte előtt el tudott indulni, így amikor a cella fél ötkor átlépte a határt, már több ezer ember előre tudomást szerzett a várható szélsőséges időjárásról.

A vihar érkezése előtt nem sokkal kiadott narancs riasztás nem volt alaptalan, a bal fent látható, Lentiből érkezett észlelői fénykép érzékeltette előre a vihar nagyságát. Nagykanizsát 2-3 centis jéggel és kb. 90 km/h-s széllel érte el a vihar, majd tovább haladt Somogy felé, mindeközben tovább erősödött.

Nagyatádon áthaladva már óriási, 4 cm-es jéglabdákról érkeztek folyamatosan a hír, ám a java ekkor még hátra volt, hiszen csak ekkor kezdett el kampó alakzatot felvenni a zivatarrendszer (ld. a radarképen). A "kampó" közepén ilyenkor igen erős, 100 km/h-t bőven meghaladó széllökésekre kell készülni, a forma két végén pedig megnő az esélye felhőtölcsérek (tubák és tornádók) létrejöttének - ez utóbbiakról egyelőre nem érkezett hír, viszont szélkárokról sajnos annál inkább: levert cserepek, derékba tört fák, néhol lesodort tetők jelezték a vihar útját. A legerősebb széllökést Sátorhelyen mérte az OMSZ, 112 km/h-s volt.

A szupercella legerősebb fázisát a Mecseken átbukva Pécsett érte el, számtalan bejelentés és fénykép érkezett 5 cm-es jégdarabokról, betört szélvédőkről és ablakokról, valamint a felhőszakadás villámárvizében úszó területekről és utakról. Fényképek képtárunk Szupercella, Jégeső és Viharkárok albumaiban, valamint a cikk alján.

Az első, pusztító hullámot két másik követte, ám ezek már csak a kora esti órákban, legyengült állapotban érték el hazánkat, így azok szerencsére már nem okoztak károkat.

Percről percrénk ide kattintva olvasható vissza.

Végezetül egy-egy észlelői videó a pécsi felhőszakadásról ill. a szomszédos Pogányon történt jégverésről:


Az Időkép viharvadász csapatának rövid videója a 67-esről:


Ezúton is szeretnénk megköszönni észlelőinknek, hogy a keddi nap folyamán is több száz fényképpel, több ezer észleléssel és friss információkkal látták el oldalunkat. Segítségükre természetesen számítunk legközelebb is!

hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Komoly áradások Spanyolországban Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Szélviharral, jégesővel pusztított a zivatarlánc Míg a középső országrészben egy zivatarlánc alakult ki, és tart keleti tájaink felé, a Dunántúlon szupercellák is létrejöttek.
  • Letarolta Szegedet a vihar Óriási pusztítást hagytak maguk után a hétfői zivatarok, Szegeden fákat csavart ki, háztetőket bontott meg a városon átrobogó vihar.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak