Szupercella délnyugaton

| 2009. június 16. 21:00 | Frissítve:
Stábunk Kaposvár előtt érte utol, és sokáig követni tudta a keddi, félelmetes szupercellát. Lélegzetelállító képekkel és viharvadász videóval cikkünkben!
Sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy a történelem mellett az időjárás is ismétli önmagát. A legutóbbi, Nyírségben történt több milliárd forintos károkat okozó 5 centis jégveréshez kísértetiesen hasonló időjárási helyzet alakult ki hazánkban, igaz annak pont a másik végén; északkelet helyett a délnyugati határ mentén taroltak a heves zivatarok.

Kedd reggel a legtöbb előrejelző még bizonytalan volt a délután várható helyzettel kapcsolatban. Az eseményeket egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer alakította, melynek a hidegfrontja reggel többfelé élénk, erős északnyugati szelet okozott, főként a Dunántúlon. A front után délnyugaton megjelenő légköri labilitás, ill. más szükséges elemek (nedvesség, szélnyírás) meglétével megnyílt a lehetőség heves zivatarok, ún. szupercellák létrejöttére - ennek esélyét azonban valójában senki sem látta előre.

Délután fél négy körül aztán a radarképeken Graz magasságában feltűnt egy igen heves szupercella, mely teljes gőzzel Magyarország felé tartott (lásd jobbra). Az eseményekre gyorsan reagálva a Percről percre még a vihar megérkezte előtt el tudott indulni, így amikor a cella fél ötkor átlépte a határt, már több ezer ember előre tudomást szerzett a várható szélsőséges időjárásról.

A vihar érkezése előtt nem sokkal kiadott narancs riasztás nem volt alaptalan, a bal fent látható, Lentiből érkezett észlelői fénykép érzékeltette előre a vihar nagyságát. Nagykanizsát 2-3 centis jéggel és kb. 90 km/h-s széllel érte el a vihar, majd tovább haladt Somogy felé, mindeközben tovább erősödött.

Nagyatádon áthaladva már óriási, 4 cm-es jéglabdákról érkeztek folyamatosan a hír, ám a java ekkor még hátra volt, hiszen csak ekkor kezdett el kampó alakzatot felvenni a zivatarrendszer (ld. a radarképen). A "kampó" közepén ilyenkor igen erős, 100 km/h-t bőven meghaladó széllökésekre kell készülni, a forma két végén pedig megnő az esélye felhőtölcsérek (tubák és tornádók) létrejöttének - ez utóbbiakról egyelőre nem érkezett hír, viszont szélkárokról sajnos annál inkább: levert cserepek, derékba tört fák, néhol lesodort tetők jelezték a vihar útját. A legerősebb széllökést Sátorhelyen mérte az OMSZ, 112 km/h-s volt.

A szupercella legerősebb fázisát a Mecseken átbukva Pécsett érte el, számtalan bejelentés és fénykép érkezett 5 cm-es jégdarabokról, betört szélvédőkről és ablakokról, valamint a felhőszakadás villámárvizében úszó területekről és utakról. Fényképek képtárunk Szupercella, Jégeső és Viharkárok albumaiban, valamint a cikk alján.

Az első, pusztító hullámot két másik követte, ám ezek már csak a kora esti órákban, legyengült állapotban érték el hazánkat, így azok szerencsére már nem okoztak károkat.

Percről percrénk ide kattintva olvasható vissza.

Végezetül egy-egy észlelői videó a pécsi felhőszakadásról ill. a szomszédos Pogányon történt jégverésről:


Az Időkép viharvadász csapatának rövid videója a 67-esről:


Ezúton is szeretnénk megköszönni észlelőinknek, hogy a keddi nap folyamán is több száz fényképpel, több ezer észleléssel és friss információkkal látták el oldalunkat. Segítségükre természetesen számítunk legközelebb is!

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |