Szupercellákat hozhat a mai hidegfront

| 2019. június 26. 11:03 | Frissítve:
Északnyugat felől markáns hidegfront érkezik ma, keleten, északkeleten, valamint Vas és Zala megyében heves viharok lehetnek.

Csütörtökön még marad a kánikula, az érkező hidegfront előtt 32-37 fokig melegszik a levegő. Délután északnyugat felől azonban megérkezik a front, így átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok is több helyen kialakulhatnak az országban.

Elsősorban keleten, északkeleten, valamint Vas és Zala megyében jelentős esély kínálkozik

szupercellás zivatarok kialakulására.

Ezekhez felhőszakadás, károkozó szélroham, akár 3-5 cm átmérőjű jég társulhat. A fronttal együtt nagy területen északnyugatira fordul, és megerősödik a szél.

Amilyen gyorsan jön, ugyanolyan gyorsan távozik is a front, pénteken már sok lesz a napsütés, legfeljebb az ország keleti része fölött sokasodhatnak meg a gomolyfelhők, de csapadék nem várható. Mérséklődik a kánikula, a többfelé szeles időben délután 24-29 fok várható.

Szombaton friss lesz a reggel, 11-16 fokig csökken a hőmérséklet, az átmelegedett lakásokat

érdemes lesz kiszellőztetni.

Napközben a napsütésé lesz a főszerep, csak időnként lehet több felhő az égen, de esni nem fog sehol. Keleten még élénk, erős lehet az északias szél. Délután 25-30 fokot mérhetünk.

Viszonylag még friss lesz a vasárnap hajnal is, napközben viszont a túlnyomóan derült, napos időnek és az újonnan fölénk áramló meleg levegőnek köszönhetően már 28-33 fokig emelkedik a hőmérséklet. Igazi strandidővel búcsúzik tehát a június.

Fotó: Ifj. Németh Lajos

Ezeken a napokon délelőtt 10 és délután 16 óra között sokfelé nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, így ajánlott lesz kerülni a közvetlen napfényt, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel, szalmakalap, napszemüveg viseletével védekezni a leégés ellen.

Borítókép: Davidi


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Újabb esőt ígér a hét Nem tart sokáig a nyugodt őszi idő, szerda estétől ismét csapadék érkezik.
  • Lehűlés után melegedés Lesz még 20 fok a lehűlés után, a hét végére, a jövő hét elejére visszajön a melegebb őszi idő.
  • Jelentős lehűlés jön Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet a héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek.
  • Komoly áradások Spanyolországban Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak