Szuperciklonná fejlődött Amphan, India és Banglades felé tart

| 2020. május 19. 13:53 | Frissítve:
A 270 km/órát is elérte a legerősebb széllökések sebessége az Amphan szuperciklonban, India nyugati és Banglades északnyugati részét tarolhatja le.

Kétmillió lakos kitelepítését kezdték meg tengerparti otthonaikból Indiában és Bangladesben a közelgő Amphan ciklon miatt. Az Indiai-óceán fölött kialakult trópusi ciklon szeme körül a legerősebb széllökések sebessége helyi idő szerint hétő éjjel a 270 km/órát is elérte, így

Amphan a valaha feljegyzett legerősebb vihar a Bengáli-öböl térségében.

Ereje jelenleg megegyezik egy 4-es erősségű hurrikán erejével, India keleti részén már érezteti hatását, vörös riasztás érvényes:

 

Videó: Fenómenos Naturales

A ciklon magja szerdán érhet partot India és Banglades határán. Ekkorra ugyan valamelyest majd gyengül, de így is 185 km/órás széllökéseket, valamint heves esőzéseket hozhat a sűrűn lakott térségbe, mely jelenleg a koronavírus járvánnyal is küzd. A szélvihar emellett 3-5 méter magas hullámokat is korbácsolhat, melyek szintén nagy veszélyt jelenthetnek a part menti településekre.

A ciklon eddig megtett és ezután várható útvonala (forrás: Zoom Earth)

 

„Ez lehet a Szidr után a térséget sújtó legerősebb ciklon” - mondta a bangladesi meteorológiai intézet egyik vezetője, aki a több mint 3000 ember halálát okozó 2007 novemberi ciklonra utalt. Az ország parthoz közeli területeiről 2 millió embert evakuálnak 12 ezer menedékhelyre, ahol a társadalmi távolságtartás feltételei is adottak.

Indiában Nyugat-Bengál alacsonyan fekvő területeiről evakuálnak embereket, számukra a szomszédos Orisza államban készítettek elő menedékhelyeket. A helyi katasztrófavédelmi hatóság szerint a partok közelében 260 ezer ember van közvetlen veszélyben.

Borítókép forrása: NASA Worldview


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |