illusztráció illusztráció

Szuperhold

Az idei legnagyobb és legfényesebb holdtölte volt a mára virradó éjszaka. Érdemes megnézni!

Friss (23:00) A "szuperhold" fátolyfelhők mögött Goldnerivan és Conversano nevű felhasználóink fotóin, valamint a "Parlament kivilágítva - kicsit másképp" című elkapott pillanat P!T fotóin (lent). Köszönjük mindenkinek a szép felvételeket!

(22:45) Pócsai Sándor (Posza) talán eddigi legtisztább és leginkább részletekben gazdag fotója a Földünkhöz igen közel tartózkodó égitestról. Köszönjük!

Friss (22:30) "Ik396" felhasználónevű észlelőnknek sikerült elcsípnie, amint egy repülőgép áthalad a Hold korongja előtt. Köszönjük a ritka pillanatfelvételt!

(22:25) Szinte izzani látszik a felkelő égitest a horizont felett, amelynek fénye néhány felhőfoszlánnyal keveredve igen érdekes hangulatot teremt. Szintén Stev84 fotója, köszönjük!

(22:15) "Stev84" és "Guriga" nevű felhasználóink éjszakai felvételein különböző színekben pompázik legközelebbi égi kísérőnk. Köszönjük nekik is a friss fotókat!

Lent - Kiss Milán korábbi, Bakonyoszlop illetve a Csetényi szélerőmű mellett készült, valamint B.Isti frissebb fotója a fővárosból, köszönjük!

 

Lent (22:00) zeroxx1986 friss felvétele, köszönjük! (Képtárunkba néhány másodpercenként érkeznek a felvételek, érdemes végigtallózni valamennyi szép fotót, köszönjük mindenkinek a feltöltéseket!)

Friss (21:40) Miközben keleti határaink mentén még mindig intenzíven villámlik, újabb és újabb felvételek jutnak el szerkesztőségünkbe a ma oly hatalmasnak látszó égi szomszédunkról. "Szabólevi" és "Kékes" becenevű észlelőink frissen beküldött fotói, köszönjük!

Első képek (20:31): Folyamatosan érkeznek be a fényképek Képtárunkba, köszönjük! Alább Csőgör Zsolt (Szabadbattyán) és xxanitaxx (Szeged) fényképe látható.

Kezdődik (19:32): Ezekben a percekben kel fel a szuperhold.

Érdemes lesz ma éjszaka tekintetünket az égboltra szegezni, hiszen felemelő látványban lehet részünk: bolygónk "hűséges" kísérője, a Hold ugyanis perigeumban, azaz pályáján a legközelebb lesz a Földhöz. Az átlagos Föld-Hold távolság hozzávetőlegesen 384 400 km, ezzel szemben ma éjszaka mindössze 356 955 kilométerre, azaz 7,2%-kal közelebb halad majd el kísérőnk a Föld mellett - olvashatjuk a Space.com internetes űrkutatási hírportálon. Legutóbb 2011 márciusában figyelhettük meg a szuperhold nevű jelenséget.

Jobbra: fuel észlelőnk fényképe Budapestről.

Mivel a Hold pályája nem tökéletes kör alakú, ezért a perigeum távolságában kb. 3 százalékos ingadozás figyelhető meg. Ennek következtében a Hold fényessége 16 százalékkal lesz nagyobb az átlagosnál, valamint a Föld-Hold tömegvonzásának tulajdonítható árapály-jelenség is kiélezettebbnek bizonyul: szokatlanul magas dagályok, illetve szokatlanul alacsony apályok várhatók.

Balra - Donjoe fotója Csém térségéből, köszönjük!

Az előrejelzés szerint éjszaka alig lesz felhő az égen, így az időjárás biztosan nem fogja akadályozni a zavartalan megfigyelést. A Hold 19 óra 28 perckor fog felkelni, magyar idő szerint vasárnap hajnali 6 órakor lesz a legközelebb a Földhöz, igaz már korábban, hajnali 4 óra 32 perckor lenyugszik a nyugati horizonton.

November 28-án viszont, amikor is a holdtölte az apogeummal esik majd egybe, azaz a Hold pályáján a legnagyobb távolságra kerül a Földtől, meglehetősen kicsinek és homályosan látjuk majd égi kísérőnket.

Várjuk fényképeiteket!

Forrás: www.space.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés