illusztráció illusztráció

Téli fordulatra számít a mesterséges intelligencia

Megindulhat dél felé a fagyos levegő, ha bejön a kísérleti modellek jóslata.

Enyhén telik az újév első hete, jövő hétvégén ugyanakkor markáns légköri átrendeződés kezdődik Európa felett, mely utat nyithat az északon felgyülemlett hideg levegő dél felé törésének - legalábbis ezzel a forgatókönyvvel számolnak az idén bejelentett és a sajtóban is nagy visszhangot keltett AI-alapú időjárási modellek, mint a GraphCast, a PanguWeather és a FuXi.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az elmúlt évtizedek időjárási adatsorain tanított modellek hamarabb jeleznek előre

egy, a klimatológiai átlagtól jelentősen eltérő eseményt a hagyományos meteorológiai prognózisok alapjait szállító numerikus modelleknél.

Az Egyesült Királyságban tavaly júliusban tomboló hőhullám első jelei például napokkal korábban megjelentek a PanguWeather előrejelzéseiben, mint a jelenleg legmegbízhatóbbnak tartott európai ECMWF modell prognózisában.

FuXi modell
10 napos távlatban jelentős lehűlés hozhat Közép-Európában a brit szigetek feletti magasnyomású képződmény | Grafika: FuXi / ECMWF / Időkép

Az elmúlt napok méréseiből számolt előrejelzések egy olyan forgatókönyvet vázolnak fel, melyben a brit szigetek felett kialakuló magasnyomású képződmény gátolja az Atlanti-óceán felől érkező ciklonok és az általuk szállított enyhébb légtömegek kontinens fölé sodródását, megnyitva az utat a jóval hidegebb, sarkvidéki légtömegek dél felé indulása előtt.

Amennyiben a hidegebb levegő a Földközi-tenger fölé ér, ott ciklogenezis (ciklonok keletkezése) kezdődik, a tengerből kipárolgó víz a hűvös levegővel keveredve Európa középső és déli területein jelentősebb havazást képes okozni.

Természetesen ilyen nagy időtávlatban egyelőre csak feltételesen beszélhetünk minden prognózisról, ugyanakkor a hagyományos numerikus előrejelzések is ezt a forgatókönyvet favorizálják egyre nagyobb beválási eséllyel. Kövessétek figyelemmel előrejelzéseinket, melyben mindig beszámolunk majd a legvalószínűbb folytatásról.

Címlapi kép: Szaszki Tamás, köszönjük!

Szavazás

Bejön majd a mesterséges intelligencia jóslata?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés