Télies idő márciusban

| 2010. március 3. 14:04 | Frissítve:
Naptárilag beköszöntött a tavasz, ennek ellenére a hét második felében újra télies hőmérsékletekre, hózáporokra számíthatunk.

Rossz hírünk van azok számára, akik már hosszú ideje a tavaszt várták, és az elmúlt időszakot tekintve már elkönyvelték, hogy bizony végleg búcsút inthetünk a télnek... Hétfőn este ugyan még heves, jégesővel kísért zivatarcella vonult a Dunántúlon, a hét második felétől azonban egyre fagyosabb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medence, így hazánk térségét is, melynek köszönhetően éjszakánként újra fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk.

A jelenlegi számítások alapján az elkövetkezendő 1,5-2 hétben a 30 éves átlagtól alacsonyabb hőmérsékletekre, hidegebb időre készülhetünk, egy időre újra elővehetjük vastagabb kabátjainkat, sáljainkat.

A szerdai nap folyamán az ország túlnyomó részén még a napsütésé lesz a főszerep, így érdemesebb lesz minél több időt a szabadban töltenünk, kihasználva a napos időszakok jótékony hatását, az esti óráktól kezdődően ugyanis délnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet.

Csütörtökön már borongósabb időre számíthatunk, déli megyéinkben az eső mellett havas eső, a magasabban fekvő területeken akár hó is hullhat (főleg délnyugaton). Délután eleinte a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg  a légmozgás, majd az esti óráktól kezdődően az északi-északkeleti irányúra forduló szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, helyenként akár viharos lökések is kísérhetik. Gyengül a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban is mindössze 2 és 7°C közötti értékeket mérhetünk majd, holott az ezt megelőző napokban még 10 °C feletti maximumokat mutattak a hőmérők.

A szeles idő tovább ronthatja hőérzétünket, illetve a magasban történő hidegadvekció miatt a frontérzékenyeknél hidegfronti tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor erősödhetnek a reumatikusés a görcsös hasi panaszok, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. Ezen kívül a szeles időjárás hatására egyeseknél migrénes fejfájás is jelentkezhet.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |