Télies idő márciusban

| 2010. március 3. 14:04 | Frissítve:
Naptárilag beköszöntött a tavasz, ennek ellenére a hét második felében újra télies hőmérsékletekre, hózáporokra számíthatunk.

Rossz hírünk van azok számára, akik már hosszú ideje a tavaszt várták, és az elmúlt időszakot tekintve már elkönyvelték, hogy bizony végleg búcsút inthetünk a télnek... Hétfőn este ugyan még heves, jégesővel kísért zivatarcella vonult a Dunántúlon, a hét második felétől azonban egyre fagyosabb, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medence, így hazánk térségét is, melynek köszönhetően éjszakánként újra fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk.

A jelenlegi számítások alapján az elkövetkezendő 1,5-2 hétben a 30 éves átlagtól alacsonyabb hőmérsékletekre, hidegebb időre készülhetünk, egy időre újra elővehetjük vastagabb kabátjainkat, sáljainkat.

A szerdai nap folyamán az ország túlnyomó részén még a napsütésé lesz a főszerep, így érdemesebb lesz minél több időt a szabadban töltenünk, kihasználva a napos időszakok jótékony hatását, az esti óráktól kezdődően ugyanis délnyugat felől újra megnövekszik a felhőzet.

Csütörtökön már borongósabb időre számíthatunk, déli megyéinkben az eső mellett havas eső, a magasabban fekvő területeken akár hó is hullhat (főleg délnyugaton). Délután eleinte a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg  a légmozgás, majd az esti óráktól kezdődően az északi-északkeleti irányúra forduló szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, helyenként akár viharos lökések is kísérhetik. Gyengül a nappali felmelegedés, a legmelegebb órákban is mindössze 2 és 7°C közötti értékeket mérhetünk majd, holott az ezt megelőző napokban még 10 °C feletti maximumokat mutattak a hőmérők.

A szeles idő tovább ronthatja hőérzétünket, illetve a magasban történő hidegadvekció miatt a frontérzékenyeknél hidegfronti tünetek jelentkezhetnek. Ilyenkor erősödhetnek a reumatikusés a görcsös hasi panaszok, a gyomorfekélyes betegek állapota romlik, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. Ezen kívül a szeles időjárás hatására egyeseknél migrénes fejfájás is jelentkezhet.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |