illusztráció illusztráció

Teljes megújulás

Az üdölőszezon kezdetén magyar tenger valamennyi térképe megújult, mostantól a felhő, hullám és széltérképek HD, animált és 3D változatban is élvezhetőek.

Ígéretünkhöz híven a hajózási idény kezdetével az Időkép is készül a nyárra, ezúttal legnagyobb tavunk térképeit frissítjük. A balatoni térképek közül szinte valamennyi HD felbontásan, animált és 3D változatban is elérhető már, amelyekkel kimondottan a strandolónak, vitorlázóknak és egyéb vizi sportok kedvelőinek szeretnék leginkább örömet okozni.

A part menti sávok rendkívül nagy (kb. 20 méter/pixel) felbontású digitális domborzati modellre épülnek, a távolabbiak NASA radartopográfiai felvételek felhasználásával készültek. A NASA radartopográfiát, ill. a partközeli részek DDM-jét Barton Gábor hozzájárulásával egészítettük ki, akinek ezúton is szeretnénk köszönetet mondani segítségéért.

Ahogy a Magyarországi térképeken, ugyanúgy itt is 3 dimenzióban történik valamennyi interpoláció, figyelembe véve a Balaton-felvidéken található mérőpontjaink magassági adatait is. Ez azt jelenti, hogy pl. a szél, vagy a hőmérséklet szmításakor tekintettel vagyunk arra is, hogy éppen milyen magasan van az adott pont a vízszint fölött, és hogy ennek alapján milyen szélirányhoz, szélerőhöz vagy éppen hőmérséklethez viszonyítható leginkább.

Az animált, HD és 3D felhő- és széltérképen megjelenik a viharjelzés akutális állapota, illetve a hullámok animációja is.

Természetesen a jelenleginél jóval több mérőpont lenne ideális legnagyobb tavunk környezetében, ezért reméljük, hogy a nagyobb felbontás és részletesség (és persze a vizuális élményés információ-gazdagság) miatt miatt sokan kedvet kapnak majd arra, hogy időjárás-állomást telepítsenek a régióban, és a méréseiket megosszák mindannyiunkkal.

Reméljük, tehát, hogy tetszést aratnak majd az új, nagy felbontású HD/3D, animált térképek, és emiatt talán sokan döntenek úgy, hogy saját időjárási automatáikkal, megfigyeléseikkel, csatlakoznak majd vizualizáicióinkhoz.

2009. április 17.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Időkép Project
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés