Testünk védelme

| 2008. november 20. 18:02 | Frissítve:
A hideg, télies időjárás beköszöntésével nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk szervezetünk védelmére is. Íme, néhány jó tanács!
Észak-Európában egy többközéppontú ciklonrendszer örvénylik, melynek hosszan elnyúló hidegfrontja pénteken hazánkat is eléri, a frontérzékenyek körében tehát a hidegfronti hatás okozta panaszok jöhetnek elő. A front áthaladása után még napokig erős marad a légmozgás, ami a szervezetünkre is kedvezőtlenül hathat.

A reumatikus, valamint a görcsös hasi panaszok erősödhetnek, gyakoribbá válnak a szívkoszorúér-meszesedés okozta fájdalmak. A gyomorfekélyes, illetve az asztmatikus betegséggel élők állapotára is kedvezőtlenül hathat a hidegfronti betörés.

Az elkövetkezendő napokban azonban a havazás látványának öröme mellett kicsit jobban oda kell majd figyelnünk szervezetünk védelmére, hiszen szombattól a nappali felmelegedés erősen lecsökken, a maximumok mindössze 1-2 °C körül alakulnak majd.

Szervezetünk a hideg érzékelésekor kémiai folyamatok révén igyekszik fokozni a hőtermelést, illetve a szigetelés hatékonyságát: elkezdünk vacogni, hiszen ez az izommozgás további hőt termel. S hogy miért leszünk libabőrösek? A testünkön lévő szőrszálak felállításával növelhető a közéjük szorult szigetelő légréteg vastagsága. Figyeljünk tehát a meleg, réteges öltözködésre, ne kényszerítsük szervezetünket eme védekező mechanizmusok beindítására!

Az immunrendszer erősítésére is fektessünk nagyobb hangsúlyt a mostani időszakban, fogyasszunk minél több vitaminban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget!

Az emberiség évszázados megfigyelései során az év hónapjaihoz, napjaihoz gyakran különböző időjárási regulákat fűzött. Novemberben, azaz Szent András havában a megfigyelők úgy tartották, hogy amilyen időben van részünk Katalin napján, azzal ellentétes időre számíthatunk karácsonykor. Ahogy a mondás tartja: ha "Katalin kopog, Karácsony locsog".

A jelenlegi modellfuttatásokat és a szinoptikus helyzetet figyelembe véve Katalin napján nem kizárt a hóesés, ám – bár a legtöbb ember nem ezt szeretné hallani - az időjárási regulára hagyatkozva idén nem lesz fehér a karácsonyunk. Ezt természetesen igen nagy felelőtlenség lenne most még kijelenti, hiszen légkörünk napról napra, sőt, mondhatni percről percre változik.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |