illusztráció illusztráció

Testünk védelme II.

Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen hatással van szervezetünkre egy - jelenleg is uralkodó - tipikus, téli anticiklonális helyzet.

Ahogyan azt már korábbi cikkünkben is olvashatták, az elkövetkezendõ napokban továbbra is egy magasnyomású képzõdmény áramlási rendszere határozza majd meg idõjárásunkat: fagyos éjszakákra, hideg nappalokra készülhetünk. De milyen egészségügyi hatásokkal kell számolnunk az ehhez hasonló téli, anticiklonális helyzetekben?

Az ilyenkor elõforduló felhõmentes, téli éjszakákon jelentõsen lehûl a felszín közeli, pár 100 méteres rétegben a levegõ. Éjjelente a hõmérséklet csökkenésével hamar eléri harmatpontját, a víz kis cseppekben kicsapódik és köd képzõdik. Azonban ha a felsõbb rétegekben melegebb levegõ helyezkedik el – azaz inverzió jön létre -, egyfajta záró rétegként mûködve megakadályozza a levegõ keveredését, és az alsó rétegekben fokozatosan emelkedik a légszennyezõ anyagok koncentrációja. Ezek együttes hatása kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A Kárpát-medencében különösen gyakorinak mondható ez az idõjárási helyzet a téli idõszakban, hiszen a hegyekkel körülvett vidéken a mélyebben fekvõ területeket akár hosszú ideig is zavartalanul kitölti a nehezebb, hideg levegõ.

Nagy hidegben a test úgy védekezik, hogy az erek összehúzódnak, így azonban nem tudnak elegendõ tápanyagot szállítani a bõr szöveteinek. A hosszan tartó hidegnek való kitettség hatására azonban az erek megbénulhatnak, elernyedhetnek. Az életfolyamatok gyengülhetnek, hiszen a légzés lelassul, a szív is ritkábban ver, idõsebb, beteg embereknél gyakran álmosság, kábultság lép fel.

A gyönyörû, napsütéses idõben mindenkinek javasoljuk, hogy mozduljanak ki egy kicsit a friss levegõre, hiszen ez kedvezõen hat kedélyállapotunkra. Figyeljünk azonban a megfelelõ, réteges öltözködésre, hiszen a hideg idõben könnyen megfázhatunk!

Forrás: Emberpróbáló idõjárás
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés