Testünk védelme II.

| 2008. december 27. 12:59 | Frissítve:
Cikkünkből megtudhatják, hogy milyen hatással van szervezetünkre egy - jelenleg is uralkodó - tipikus, téli anticiklonális helyzet.
Ahogyan azt már korábbi cikkünkben is olvashatták, az elkövetkezendõ napokban továbbra is egy magasnyomású képzõdmény áramlási rendszere határozza majd meg idõjárásunkat: fagyos éjszakákra, hideg nappalokra készülhetünk. De milyen egészségügyi hatásokkal kell számolnunk az ehhez hasonló téli, anticiklonális helyzetekben?

Az ilyenkor elõforduló felhõmentes, téli éjszakákon jelentõsen lehûl a felszín közeli, pár 100 méteres rétegben a levegõ. Éjjelente a hõmérséklet csökkenésével hamar eléri harmatpontját, a víz kis cseppekben kicsapódik és köd képzõdik. Azonban ha a felsõbb rétegekben melegebb levegõ helyezkedik el – azaz inverzió jön létre -, egyfajta záró rétegként mûködve megakadályozza a levegõ keveredését, és az alsó rétegekben fokozatosan emelkedik a légszennyezõ anyagok koncentrációja. Ezek együttes hatása kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A Kárpát-medencében különösen gyakorinak mondható ez az idõjárási helyzet a téli idõszakban, hiszen a hegyekkel körülvett vidéken a mélyebben fekvõ területeket akár hosszú ideig is zavartalanul kitölti a nehezebb, hideg levegõ.

Nagy hidegben a test úgy védekezik, hogy az erek összehúzódnak, így azonban nem tudnak elegendõ tápanyagot szállítani a bõr szöveteinek. A hosszan tartó hidegnek való kitettség hatására azonban az erek megbénulhatnak, elernyedhetnek. Az életfolyamatok gyengülhetnek, hiszen a légzés lelassul, a szív is ritkábban ver, idõsebb, beteg embereknél gyakran álmosság, kábultság lép fel.

A gyönyörû, napsütéses idõben mindenkinek javasoljuk, hogy mozduljanak ki egy kicsit a friss levegõre, hiszen ez kedvezõen hat kedélyállapotunkra. Figyeljünk azonban a megfelelõ, réteges öltözködésre, hiszen a hideg idõben könnyen megfázhatunk!

Forrás: Emberpróbáló idõjárás

hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Megint hidegfront Hosszabbá válhat reakcióidőnk, vezessünk fokozott figyelemmel az utakon. Szeles napunk van, északkeleten zivatarok is kialakultak.
  • Pollenre fel! Idén a Nyugat-Dunántúlon jelentkezett legkorábban az első allergén növény, a mogyoró pollenszórása.
  • Kánikula Az átvonuló hidegfront után újra meleg, száraz napok következnek. Íme, néhány táplálkozási tanács a hőség átvészeléséhez.
  • Testünk védelme Hőkimerülés, hőpangás, hőguta. Gyakran hallunk róluk, de tudjuk, mik a tüneteik? Néhány jó tanács a megfelelő védekezésért.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |