Tikkasztó hétköznapok

| 2010. július 12. 16:54 | Frissítve:
Már-már a kánikula fogalmát is kimerítő hőségre számíthatunk a következő napokban, óvjuk egészségünket!

A térség felett kiépült anticiklonnak, a hazánk fölé áramló meleg, szubtrópusi légtömegeknek köszönhetően igazi kánikulai napokkal okoznak majd némi fejfájást a munkába igyekvőknek, nyaralóknak, időseknek egyaránt.

Az OMSZ több régióra is harmadfokú hőségriasztást adott ki, a napi középhőmérsékletek ugyanis többfelé meghaladhatják a 27 fokot.

A maximumok jóval az ilyenkor megszokottnál magasabban alakulnak, igazi kánikula várható, elvétve alakulhatnak ki frissítő záporok, zivatarok. A maximumok kedden már 32-36°C körül, szerdától péntekig pedig még helyenként ennél magasabban is alakulhatnak makd.

Az nagyon erős, helyenként extrém UV sugárzás miatt 11-15 óra között veszélyes a napon tartózkodni, ugyanis még magas faktorszámú fényvédő termékek mellett is leéghet a bőr. Emellett ha nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű folyadékot (2-3 liter/nap), könnyen kiszáradhatunk, s ez fejfájáshoz, szédüléshez, súlyosabb esetekben ájuláshoz vezethet. A meleg miatt hőgutát is kaphatunk, a túlzott napozás pedig napszúráshoz vezethet, mely ugyancsak súlyos tüneteket okozhat: láz, hidegrázás, fejfájás, szédülés, hányás. Otthonunkban a szellőzést mindenképpen halasszuk az esti órákra.

Abban az esetben, ha napozás után felfrissülésre vágyunk, ne rohanjunk rögtön a vízbe, ugyanis akármennyire erős a szívünk, a hirtelen hőmérsékletváltozás szívrohamhoz, szívmegálláshoz vezethet. Mindenképpen azt ajánljuk a nyaralni vágyóknak, hogy szánjanak elég figyelmet a meleg elleni védekezésre is, hogy az üdülés napjai valóban a feltöltődésüket szolgálják!

A hét vége felé egy hullámzó frontálzóna mentén előreláthatólag már többfelé pattanhatnak majd ki zivatarok, ám ezek csak átmeneti felfrissülést hozhatnak, a hőmérsékletek ugyanis ekkor is jóval 30 fok felett fognak még alakulni, a hőség csak lassan fog csillapodni. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |