Tornádó Adácson - videóval!

| 2009. június 11. 21:33 | Frissítve:
Csütörtök délután fél hat körül a Gyöngyös melletti Adácson fényképezték azt a tornádót, mely az átvonuló hidegfront felhőzetéből nyúlt alá egy szántóföldre.
Június 11-én, csütörtökön délután 5 óra környékén az éppen Gyöngyös és Adács között átvonuló zivatarfelhőből először több tubát figyeltek meg észlelőink. A jelenség az M3-as autópályáról is megfigyelhető volt. A nagy légköri örvényesség hatására aztán délután 17 óra 35 perckor a tölcsér egy szántóföldre alányúlt és tornádóvá fejlődött. Az esetet Nagy György (nagyponty) Időkép Pro-s észlelőnk, Tasi Róbert az adácsi halastó gazdája, illetve Darázs István dokumentálták. További fényképeket kaptunk K. Donáttól és Celebril nevű észlelőnktől, melyek alább megtekinthetőek. Az összes beérkezett anyag itt tekinthető meg.

Adácsi tornádó
Adácsi tornádó Az esemény időjárási háttere

Az utóbbi napokban túlmelegedett légkör már szerda délután is igen instabil volt, zivatarcellák egész sora pattant ki a Dunántúlon, amelyek közül az egyik szupercellává fejlődve áthaladt Budapesten is (lásd korábbi cikkünket).

Csütörtökön egy hullámzó hidegfront szelte át a Kárpát-Medencét, melyhez jelentős szélnyírás (az alcsonyabb és a magasabb légrétegekben uralkodó szelek irány- és sebességkülönbsége) kapcsolódott alacsony szinten is, valamint megfelelő mennyiségű nedvesség és labilitás (felhajtóerő) is rendelkezésre állt felhőtölcsérek, tubák és egy tornádó kialakulásához.

Adácsi tornádó Az M3-asról Kalcsó Gábor (Mofli) észlelőnk a beérkezett fényképeket Google Földön összegezve bejelölte a tornádó lehetséges helyét.

Ismételten köszönjük nézőinknek és észlelőinknek azt a közel 900 darab fotót és videót, amelyet eljuttattak hozzánk. Ezeket továbbra is nagyon várjuk, remélve, hogy mindenkinél lesz digitális fényképező vagy mobiltelefon, ha ilyen különleges égi jelenséggel találkozik.

Kérjük továbbá nézőinket, hogy ha fotót, videót küldjenek, írják meg nekünk hogy kitől és honnan kaptuk azt, hogy nyilvánosan is köszönetet tudjunk mondani azoknak, akik így segítik közvetítésünket.

Várjuk tehát a képeket, videókat legközelebb is!

2009. június 11.
Az Időkép Szerkesztősége

hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |