Tornádó Mezőkövesdnél, Diósjenőnél és Hidasnémetinél is

Kurunczi Rita | 2010. augusztus 16. 19:25 | Frissítve:

Piros riasztás, szupercellák, 4-5 cm-es jégesők, és 3 tornádó.

Várjuk kedves nézőink és olvasóink képeit, észrevételeit, tapasztalait a Szokolya és Diósjenő között földet érő tornádóról is, arról ugyanis eddig sajnos csak nagyon kevés információval rendelkezünk! Köszönjük előre is!

Frissítve (csütörtök, 11:15): A Szokolya és Diósjenő között végigvonuló tornádóról is kaptunk egy felvételt, melynek igaz, hogy kicsit rossz a minősége, de a lényeg, a forgó felhőtölcsér szépen látszik rajta! Mattila64 felvétele, köszönjük! 

Frissítve (23:30): Hidasnémeti és Gönc között is földet ért egy felhőtölcsér, így kijelenthetjük, hogy tegnap három tornádó is lecsapott Magyarországra. Köszönjük centerweb nevű észlelőnknek a képet és a beszámolót!

Frissítve (17:15): A Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek köszönhetjük ezeket a képeket, amelyeken a Nógrád megyei települést sújtó tornádó álal tövestül kicsavart fákat, ill.  az Egyesület kárelhárításon dolgozó katasztrófavédelmi önkénteseit látatjuk munka közben. Köszönjük a fotókat és persze az önzetlen segítségüket!

Frissítve (8:15): Egy ismeretlen észlelőnk ellátogatott a tornádó helyszínére, melyből egy kis képet kaphatunk a károk mértékéről: a tornádó vonulásának útját nagyjából 100-150 méter hosszan letarolt villanyoszlopok, elhajlított közúti táblák, kitépett vagy kettétörött fák jelzik. Szerencsére a tornádó nem lakott területen csapott le, hiszen sokkal nagyobb károkat is okozhatott volna. Nehéz megbecsülni az erősségét, egy azonban valószínűsíthető; a Fujita-skálán legalább egy F2-es fokozatot elérhetett. Köszönjük a fotókat! További képek a károkról >>

Frissítve (8:00): Pázmándi Pál közeli felvétele, és egy ismeretlen észlelőnk fotója a mezőkövesdi tornádóról, köszönjük!

  

Frissítve (7:30): 3 újabb közeli kép érkezett, melyet kedves olvasónk egy autóbuszról fényképezett. Mezeiné G. Judit felvételein gyönyörűen látszik, ahogyan a tornádó földet ér és felkapja a port a felszínről, köszönjük!

Frissítve (22:15): Három újabb videó érkezett, egy az M3-as autópályán közvetlenül a tornádó mellett elhaladó lelkes észlelőinktől. Nagyon köszönjük!

Frissítve (20:05): Dunder Krisztián felvétele a kialakuló tornádóról, melyen végig követhetjük, amint a felhőtölcsér eléri a földet, köszönjük!

Frissítve (20:00): Montázsunk az eddig beérkezett fotókról, melyeket Mindenkinek nagyon szépen köszönünk, szinte hihetetlen, hány szemszögből sikerült róla fotót készíteniük!

Frissítve (19:55): Folyamatosan érkeznek szerkesztőségünkbe a friss képek, melyet mindenkinek nagyon köszönünk! Az itt látható fotókat PaziTomi és Matyócsaba küldte! Köszönjük!

 

 

 

 

 

 

 

Frissítve (19:45): egy újabb videó, melyet négyszeresére gyorsítottunk, egyszerűen káprázatos az örvénylő felhőtömb és a földet érő tölcsér. Köszönjük Gaga23-nak!

A többi videót a cikk alján láthatják!

Egy nap, amely végre nem hozott csalódást a viharvadászoknak: nem csak szupercellákat, falfelhőket, hatalmas jegeket lehetett megfigyelni az országban, hanem egy újabb tornádót is lencsevégre kaptak észlelőink Mezőkövesd mellett (jobbra PaziTomi felvétele látható, köszönjük!).

Nyugat felől ugyanis egy hidegfront érte el hazánkat, mely a középső-keleti területek felett hullámot is vetett és a jet megfelelő elhelyezkedésével kiváló táptalajt nyújtott a zivatarvonal, illetve a szupercellák kialakulásához. A leghevesebb események Nógrád megyében, illetve a Duna vonalában és attól keletre alakultak ki.

A Börzsöny térségében észlelőink jelentése szerint többfelé 3-4 cm-es jegeket dobott le a vihar, mely heves, közel 90-100 km/h-s kifutószéllel érkezett. Útját kicsavart fák, letört faágak jelezték, ami még a vonatközlekedésben is problémákat okozott. 

Egy közel 180-200 km-es zivatarvonal alakult ki, mely Szlovákiától egészen az Alföld közepéig lenyúlt, az intenzívebb gócokat jégesők, felhőszakadások kísérték, Budapestre is gyönyörű peremfelhővel érkezett a vihar.

Keleten csak utána indultak be a dolgok: hatalmas jégeső volt Lajosmizsén 16:40-kor, a jégméret 2-5 cm között mozgott. A jég által okozott károk elég nagyok, rengeteg fát tépázott meg, az autókon is horpadásokat okozott.

Ezt követően 18 óra előtt körülbelül 10-15 perccel a mezőkövesdi szupercellából egy tornádó ért földet, melyet több észlelőnk is megerősített, Fritt nevű észlelőnk a következő videót küldte el szerkesztőségünkbe, melyet ezúton is köszönünk!

 A következő fényképeket Zuzmó87 nevű észlelőnk küldte el nekünk, köszönjük!

Egy újabb videó Hauserjoci nevű Youtube-os felhasználótól:

Még egy videó Reenoc nevű Youtube-os felhasználótól:
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • szép de veszélyes azért szívesen látnák egyet közelből

 • http://www.fn.hu/tudomany/20100817/viharszorny_szulte_magyar_tornadot/

 • szlovákia
  Szerintem fordítva: a szokolyai tornádó járt Diósjenőn:)

  Nekem sajnos ( nem is annyira sajnálom) csak az okozott kárról van fénykép:(

  Ebben a tornádóban az az érdekes, hogy egy SZŰK völgyben tombolt, én mindig azt hittem, hogy a tornádó kialakulásához tér kell. Ráadásul mivel erdő közelében történt ( 50- 100 fát biztos kidöntött), csak úgy repkedtek a fák. A legnagyobb pusztítás mellett, kb 50 méterre egy ház áll, és semmi kár nem esett a házban.

 • Üdv! link javitva!

 • mattila64
  köszönöm!

 • Amit írtam vihart felénk közeledett aztán hirtelen délnek vette az irányt. villámot próbáltam fényképezni de nem sikerült. de a széle is nagyon szép volt.

 • Szokolya-Királyréti tornádó! Kicsit rossz a minősége de legalább lekaptuk :D

  némi zenei aláfestéssel =)

 • Beigazolódott mint lentebb már leírtam: F2 !!!!

  Folytatás? 5 év és F3? szép kilátás:D

 • Elég közel van a két település így nagy valószínű, hogy ugyanarról a Tornádóról van szó

 • Szokolyán valoszinuleg a diosjenoi tornádo járt.

 • Ja meg Szokolyánál, érdekes, hogy arról senki nem vesz tudomást, szemtanúk vannak, csak fényképek nincsenek ezért az nem is létezik:(

 • seaman: valóban, köszönjük a jelzést!
  a kárfelémérés alapján F2-re módosítottuk az erősséget a térképen.

 • igeen így van...tény hogy aznap nem 2 hanem 3 tornádó volt, megvannak a bizonyítékok

 • Én azt nem értem hogy a tornádótérképen miért nem f2 vel van jelölve a Mezőkövesdi tornádó!

  FAntasztikus felvételek!

 • Nemrégen vettem észre hogy a képemen még1 tuba bujkált:D

 • ááá ez katasztrófa ! de tény hogy ilyet nem mindennap látni ezért szerencsések a videók felvevői!
  am a videók szépek és a képek is :)

 • A cikkben a centerweb képéhez az van írva, hogy a Diósjenői tornádó ami helytelen. A képtárban a képe alá leírta, hogy a Hidasnémet-Gönc között járó buszról készítette a képet, tehát ő is a Gönc melletti tornádót vette lencsevégre. http://www.idokep.hu/keptar/user/centerweb/kep/1#kep

 • Nagyon jók a videók!

 • Mindegy ki mit mond,Régen olyat sem lehett látni hogy szakadt a hó januárban ,közben dörgött villámlott.Az utóbbi években gyakrabban volt ilyen jelenség.

 • Nem volt semmi a tegnapi nap ( Mezőkövesd esete). Szerencsére én a Balaton nyugati részén lakok, és nem volt semmi extra a hullámfelhőkön kívül. Viszont - véleményem szerint - nem ártana mára egy sárga zivatarriasztást kíadni a Nyugat- és Közép-Dunántúl területére.

 • Magyar terepviszonylatban olyan szerencsénk azért van,hogy nem képes olyan monumentális tevékenység kialakulni,mint az államokban a tengerentulon. Nincsenek akkora síkságaink ahol egyöntetü áramlás alakul ki,igy ha nálunk földet is ér egy ilyen,az kisebb körzetben ugyan,de ugyanolyan pusztítást végezhet mint az Usa-ban. Nem képes annyit vándorolni és akkorára fejlődni közben.

 • Videó a károkról-  képek a képtárban

 • vasárnap Szlovákiában is eszleltek és fényképeztek igencsak tornádora hasonlíto tolcsért. A szemtanuk szerint nagy jég is esett.
  A kép: http://zvolen.sme.sk/c/5508946/pri-sebechleboch-videli-tornado.html

 • Már csak azt vettem rossz néven, hogy a közvetítés a tornádók után másról sem szólt, csak a tornádókról és a keleti országrészben történteken szépen átsiklott az oldal. Egy árva szót sem ejtettek a vihar további alakulásáról....Szomorú!

 • Szombaton lesz Királyrét Meteorológiai konferencia, majd kíváncsi vagyok- addig így is marad minden.
  Van egy közeli szemtanú, ő épp ott volt mikor lecsapott, a lükverc mentette meg.

 • A Hidasnémeti leérhetett. Ismerőseim mesélték hogy a falunkat reklámozó tábla össze van csavarodva és a fák is kivannak dűlve azon a részen. Ezek szerint tornádó miatt.

 • Azért túlozni nem kell! Ez inkább a XXI. században volt a leghosszabb utat megtett tornádó, mert voltak ennél hosszabbak is.
  pl. 1780. június 6. Bakonyszentlászló (3,5 km hosszan 220 cm átmérőjű fákat is ketté tört, Csóton 5 ház maradt épen [Csót-Bakonyszentlászló távolság: 14 km]) Szerintem a fényképezők, kamerák, webkamerák, stb digitális kütyü elterjedésének a következménye a több tuba és tornádó.

 • 4 tornádó 2 nap alatt...1.Eger , 2.Szokolya-Királyrét-Diósjenő , 3.Mezőkövesd és sztem amit belinkelt vargatibor Hidasnémetinél az is földet ért. Itt van még1x a link :

 • Tegnap senki nem foglalkozott azzal, hogy Szokolya és Királyrét között is volt tornádó. Sajnálom, hogy amirről nincs kép, mindenkit hidegen hagy. Az Országos Meterolológiai szolgálatot nem hagyta hidegen: repülőgéppel térképezik fel, ugyanis ez volt az első tornádó Magyarországon, ami ekkor utat tett meg: Szokolyánál ért földet, tarolt 500 méter hosszan ÉS ÁTMENT DIÓSJENŐRE.

 • F2-es. Hát nemsemmi, főként nálunk...Szerencse tényleg, hogy nem lakott területen csapott le.

  Mi lesz ezek után, jönnek az erősebbek?

 • Egy távoli videó a kialakulásról:

 • Zuzmó87! Én mértem egyszer 4 cm-es jeget is! De többnyire 2-3 cm-es volt!

 • szerintem töltsd fel időképre is :D

 • vargatibor....jó a felvétel....ez nem tuba már....inkább tornádónak tűnik...3 tornádó 1 nap alatt :D

 • A képek és videók nagyon szépek és izgalmasak is, de én egyáltalán nem tartom vidám dolognak, sőt kimondottan aggasztónak tartom, hogy most már rendszeresen számolni kell ilyenekkel is hazánkban... Láthattuk már nem egy filmben, hogy mcsoda rettenetes pusztítást tud egy erős tornádó végezni, és ha volt egy ilyen erejű, miért ne lehetne egy jóval erősebb is, ami ráadásul nagyon rossz helyen, mondjuk nagyvárosokban, sűrűn lakott körzetekben is pusztíthat...

 • Én tuba félét láttam Szakáld felett, csak amikor letudtam fényképezni akkor már nagyon elkopott szegény. A képtárban megtalálhatjátok : Képtár » Tornádó, tuba » Tuba Szakáld felett - remélem megnézi valaki.

 • Sziasztok!

  Ezt a videót találtam az RTL oldalán...
  http://rtlklub.hu/hirek/belfold/video/98167

  Jó közel volt...

 • sziasztok!
  én éppen tegnap néztem itt idöképen a széltérképet,és láttam hogy az összes irányból a szél egy helyre megy,Mezőkövesd-re! Ebből már sejtettem valamit hogy ott lesznek érdekes dolgok...

 • azért megfigyelhetitek az arányokat a 2009-es év tubái és tornádói között, és az idei között. :S

 • sziasztok! én hidasnémetitől keletre láttam egy tornáadót vagy tubát itt a videó róla:

 • Ha videózunk akkor ne remegjen a kezünk. Ez csak forgószél. :D Nem kell félelemtől reszketni. :D

 • Bocsi, a "nagy károkat" azokra értettem, amik a földdel teszik egyenlővé a házakat - szerencsére itt ilyen nem volt.
  Nem akarom ledegradálni az okozott kisebb károkat, mivel akinek a háztetőt bontotta meg, azoknak gondolom ez nagy probléma - nekem is az lenne. :-S

 • Ezek gyönyörű felvételek, gratulálok a készítőinek! :-)
  Szerencsére nem hallani nagy károkról, amiket ezek a tornádók okoztak volna!
  Azért itt teljesen egyértelmű, hogy nem csupán felhőnyúlványról van szó! ;-)

 • Nem hinném, hogy centerweb a diosjenoi tornádot kapta volna le. Állítása szerint a szlovák határhoz kozel látta a képen láthato tolcsért Gönc kornyékén.

 • Grat! És üzenem a szkeptikusoknak hogy ezekre mondják hogy csak kis felfő nyúlvány!

 • Nos megvan az első tornádó ami értékelhető is F1 es ami az első komolyabb rögzített jelenség valőszínűsítem h lesz még párja az elkövetkezendő időkben... :D

 • Sziasztok 1 kis összegzés a mai napról

  17óra körül ért ide az első zivatar. Ebből kaptunk 2cm körüli jeget is.

  http://www.idokep.hu/keptar/album/J%C3%A9ges%C5%91/kep/606#kep

  Kicsit elcsendesedett az idő, már alig esett, ekkor vettem észre a tubát ami késöbb tornádó lett.

  http://www.idokep.hu/keptar/album/Torn%C3%A1d%C3%B3%2C+tuba/kep/581#kep  Feljöttem a szobába feltölteni a tornádót, és mikor kinéztem az ablakon láttam h jön a következő, ami még durvább
  .
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Zivatarok/kep/2157#kep

  Hamar besötétedett mintha este lenne, és szakadt az eső, szerencsére ebből jég nem jött.
  19 órakor már csak csepergett ekkor elindultam körülnézni a városba. Sok pincét elöntött a víz a tűzoltóknak is volt dolguk. A víznyelők sem bírták.  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/656#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/655#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/654#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/653#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/652#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/651#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/650#kep
  http://www.idokep.hu/keptar/album/Vihark%C3%A1rok/kep/649#kep

  Megnéztem a Kánya- és a Hór patakot is de a vízszint nem emelkedett jelentősen.
  Rég volt ilyen vihar Mezőkövesden...

 • Durvák a felvételek és a képek!Én is megnéznék egy ilyen tornádót,le is kameráznám!

 • nah utánnanéztem..kb 20 vagy annál több percig élt és a beton villanypóznákat és a 25-30cm-es fatörzseket kettétörte. szupercellán olvastam...hátha érdekel még valakit rajtam kívül :D

 • ez gyönyörű az M3-as melletti tornádóról felvétel+ a 2 csaj is a hátsó ülésen ^^ x)

 • Vajon hány percig élhetett a tornádó?

 • vmiki nagyon jó a te videód is

 • Valaki a gyulai tubáról nem készített képeket?

 • Nagyon köszönjük mindenkinek a videókat!

 • Tegnap 1 meg ma 2? meg sok tuba? emberek hát mi van otthon? Mivan az időjárással? o.O

 • Az ígért videó a Mezőkövesdi tornádóról és kialakulsáról.

 • az összes felvétel szép,grat

 • És egy másik megkésett videó a tornádóról:
  u.i.: sorry az ujjért :S

 • Itt az én videóm kissé megkésve

 • Nem semmi mai 2 Tornádó és a rengeteg tuba!

 • igazad van dan...már társalgóba is írták :D

 • pont az előző rovatban írtam h. ma akár 2 tornádó is keletkezhet...ezigen...és még keleten tombol a vihar

 • Igen épp most küldtem be a hírekbe: a délutáni viharban Szokolya és Királyrét között forgószél pusztítótt.

 • és úgy tűnik 2 is volt ma :o
  Meg talán amikről még nem tudunk...

 • azt elhiszem...idei legeszebb tornádó szerintem^^

 • Az index cikk címén kiakadtam, ... tornádószerű vihar volt Mezőkövesden... Vagy csak nekem tűnt fel, hogy ez a megfogalmazás nem túl helyes?

 • Gyönyörű volt! :)

 • nekem telefonon azt mondták h. a mezőkövesdi tesco előtt jól lehetett látni a tölcsért..Füzesabonynak csak hatalmas peremfelhő jutott..1 kis felhőszakadás +jég

 • Most olvasom index-en.

  "Diósjenőn is tornádó pusztított

  Tornádó söpört végig a Nógrád megyei Diósjenőn is, a viharos forgószél háztetőket bontott meg, fákat csavart ki, a fák villanyvezetékre és autókra dőltek, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

  A lakók elmondása szerint a vihar 15-20 fát kicsavart és kettétört, több lakóház tetejét megbontotta, a fák villanyvezetékekre, villanyoszlopokra és autókra dőltek, mondta Szeles Péter. Személyi sérülésről nincs tudomása a katasztrófavédelemnek."

  Továbbiak itt: http://index.hu/bulvar/2010/08/16/tornadoszeru_vihar_volt_mezokovesden/

 • Nem semmi! o.o [Y]

 • a "mienk" Verpeléten az közvetlenül felettünk volt,volt gyerek részről kisebb riadalom :) de a képet megérte :)

 • Gratulálok mindazoknak, akik ezt a csodás, ám de félelmetes felvételeket készítették! :) Tényleg érdemes lenne gyorsan utánajárni, milyen nyomokat hagyott maga után.

 • Szerintem magyar viszonylatban példátlanul nagy átmérőjű tölcsér, érdemesnek találnám a nyomvonalát megkeresni, biztos levert egy-két cserepet meg virágos ládát. Gratulálok a képek és videók készítőinek, igen jó felvételek lettek, irigykedem rájuk az élményért és a "termésért".

 • Ekka, itt is hasonló a helyzet. Valami nagyon nagy felhő közeleg. (Hajdúbagos| Derecentől 19km...)
  Én is húzom kifelé a gépet. Az a biztos :D

 • Bazinagy vihar jön most fogunk áramtalanítani. hatalamsakat villámlik és dörög
  a szél megfordult. angyon félelmetes. ennyit tudtam írni ermt min djárt ittvan. további szép estét akinek az van :D

 • Durva! :o

 • és hol ért pontosan földet, azt tudja valaki?

 • Szép!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak