illusztráció illusztráció

Továbbra sem lesz igazi tél

A hosszabb távú előrejelzések a továbbiakban az átlagosnál enyhébb idővel számolnak, nagy havazás, kemény mínuszok nem várhatók.

Eddig ezen a télen a hóimádók nagy bánatára bizony nem sok havas téli helyzettel találkozhattunk. A fagyos téli napokért leginkább a hideg légpárnás időjárási helyzetek voltak felelősek.

Bár már kicsivel több mint fele eltelt a meteorológiai télnek, 

igazi téli fordulat továbbra sem jön.

illusztráció

Forrás: Inside Climate News /Paul Horn/

Az enyhébb mérsékelt övi és a hideg, sarkvidéki légtömegek határán húzódó nyugat-keleti irányú futóáramlás (jetstream) a következő időszakban is erős marad, mintegy bezárva a fagyos levegőt a sarkkörön túli területekre. Ilyen helyzetekben nem tud elindulni a sarki területek felől a hideg levegő a délebbi szélességek felé, helyette nyugatias irányú légáramlás jellemző, mely az óceán felől enyhe levegőt szállít a kontinens felé.

illusztráció

A GFS modell valószínűségi előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletére vonatkozóan (forrás: Wetterzentrale.de)

Nem lesz ez másképp a következő napokban sem. Nyugati-délnyugati áramlással enyhe, hétvégétől időnként nedvesebb légtömegek érkeznek, így

havazásra, kemény mínuszokra nem kell számítani.

illusztráció

Előrejelzés februárra a 2 méteres átlaghőmérséklet sokéves átlagtól való eltérésére vonatkozóan (forrás: NWS/NCEP/CPC)

A szezonális előrejelzések februárra is az átlagosnál enyhébb idővel számolnak.

Borítókép: WXCharts.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés