Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

30 fokos meleg elszórt záporokkal

Kedden kezdetben csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, majd délután dél felől egy kiterjedt zivatarrendszer éri el a Dunántúlt, mely a délutáni és az esti órákban egyre többfelé fog zivatarokat okozni, ugyanakkor a késő délutáni és esti órákban a Duna-Tisza közén is számítani kell viharokra. A zivatarokat többfelé felhőszakadás, nagyobb méretű jég, viharos széllökések és intenzív villámlás kísérheti. Északkeleten maradhat szárazabb az idő. A keleti-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős lesz. Délután 24 és 31 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

Szerdán a napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és ismét számítani kell többfelé záporok, zivatarok kialakulására, helyenként hevesebb viharokra is. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a déli-délnyugati, illetve a nyugatias szél. Helyenként párás, ködös lehet a hajnal. Reggel 11-18 fokot mutathatnak a hőmérők. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően ismét jelentősebb mértékben lehűlhet a levegő.

Csütörtökön folytatódik a napos-gomolyfelhős idő, és ismét többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Délutánra 23 és 27 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken még több tájegységünkön, szombaton már valamivel kevesebb helyen számíthatunk záporokra, zivatarokra. Szombaton már szinte mindenhol kisüthet hosszabb időszakokra a nap. Pénteken elsősorban északkeleten, szombaton többfelé lehet élénk, erős a szél. Pénteken 20 és 27, szombaton 22 és 29 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 10:43)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
21 K
30
13
22 Sz
27
17
23 Cs
25
13
jeles nap
24 P
25
13
25 Sz
26
13
jeles nap
26 V
27
13
jeles nap
27 H
27
14
28 K
27
14
29 Sz
27
14
30 Cs
28
15
31 P
28
15
1 Sz
29
16
2 V
29
16
3 H
29
16
4 K
29
16
5 Sz
28
16
6 Cs
29
16
7 P
28
16
8 Sz
30
15
jeles nap
9 V
30
15
10 H
30
17
11 K
31
17

Pollenjelentés

Eperfafélékalacsony
Tölgyalacsony
Fenyőfélékközepes
Pázsitfűfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Csalánfélékalacsony
Gombákalacsony
Átmenetileg mérséklődő pollenterhelés

A záporos-zivataros idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden sem lesz front felettünk, de a fülledt, meleg időben vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok, nehézlégzés, szédülés, fejfájás, migrén, fáradékonyság és dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

Nagy lesz a sztrók és az infarktus kockázata.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Kedden kezdetben csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor, zivatar, majd délután dél felől egy kiterjedt zivatarrendszer éri el a Dunántúlt, mely a délutáni és az esti órákban egyre többfelé fog zivatarokat okozni, ugyanakkor a késő délutáni és esti órákban a Duna-Tisza közén is számítani kell viharokra.

A zivatarokat többfelé felhőszakadás, nagyobb méretű jég, viharos széllökések és intenzív villámlás kísérheti.

Emiatt az érintett tájakon vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők, helyenként vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

A záporokban, zivatarokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, valamint az erős, viharos széllökések jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

A keleti-délkeleti szél zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős lesz, mely szintén csökkentheti az autók egyensúlyát.

A napos tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Kedden sok felhő lesz a tó térségében, csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Kezdetben csak elszórtan alakulhat ki zápor, majd délután, este hevesebb viharokra is számítani kell intenzív villámlással, felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős lesz a délkeleti szél. Délután 25-27 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás a naposabb déli, kora délutáni órákban erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
19°C
Adria
Adriai előrejelzés

Kedden és szerdán gyakran megnövekedhet a felhőzet az Adria térségében, és többfelé esőre, záporra, zivatarra is számítani kell. Kedden sokfelé erős, viharos lesz a szél, szerdán viszont csak helyenként lehetnek erős széllökések. Délutánonként 18-24 fokot mutathatnak a hőmérők.

A tenger vize Pulánál 19, Splitnél 20 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
21°C
felhős
22°C
felhős
26°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép