Trópusi ciklonok

| 2010. február 22. 16:11 | Frissítve:
A trópusi ciklonok gyakoriságát és intenzitását vizsgáló kutatási eredményeit fedte fel a Meteorológiai Világszervezet.

Korábban igazolt kutatások alapján kiszámolták, hogy a tájfunok és hurrikánok milyen gyakran, és milyen erővel csapnak le a következő 90 évben.

Az üvegházhatású gázok által okozott felmelegedés egyik leginkább vitatott és legkevésbé ellenőrzött hatását elemzi egy vasárnap közzétett tanulmány - olvashatjuk az MTI hírei között.

Az Atlanti-óceán térségében hurrikánnak, Ázsiában pedig tájfunnak nevezett trópusi viharok meleg vízű tengerek felett képződnek, ezért adódik a kérdés: vajon a felmelegedés fokozza-e gyakoriságukat és/vagy intenzitásukat.

A Meteorológiai Világszervezetnél (WMO) dolgozó Tom Knutson és munkatársai más tudósok kutatási eredményei alapján készített számítógépes modelleket, hogy 2100-ig előrejelezze a trópusi viharok keletkezését.

Az éghajlatváltozási becslések középértékével számolva (ami 2,8 °C-os emelkedést jelent) a trópusi ciklonok gyakorisága világszerte csökken, vagy nem változik. Ugyanakkor a legerősebb szélviharok intenzitása valószínűleg jelentősen nő az évszázad végéig. Gyarapodik a viharokkal járó csapadékmennyiség is: 20 %-kal is emelkedhet a forgószél középpontjától számított 100 km-es sugarú körben. Ráadásul lesznek olyan területek, ahol a mostaninál gyakrabban csapnak le heves szélviharok.

A tanulmány alapján további vizsgálatra lesz szükség a trópusi viharok korábbi változékonyságának okaival kapcsolatban, és hogy a felmelegedésnek milyen hatása lesz a ciklonok természetére az egyes térségekben.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |