Trópusi ciklonok

| 2010. február 22. 16:11 | Frissítve:
A trópusi ciklonok gyakoriságát és intenzitását vizsgáló kutatási eredményeit fedte fel a Meteorológiai Világszervezet.

Korábban igazolt kutatások alapján kiszámolták, hogy a tájfunok és hurrikánok milyen gyakran, és milyen erővel csapnak le a következő 90 évben.

Az üvegházhatású gázok által okozott felmelegedés egyik leginkább vitatott és legkevésbé ellenőrzött hatását elemzi egy vasárnap közzétett tanulmány - olvashatjuk az MTI hírei között.

Az Atlanti-óceán térségében hurrikánnak, Ázsiában pedig tájfunnak nevezett trópusi viharok meleg vízű tengerek felett képződnek, ezért adódik a kérdés: vajon a felmelegedés fokozza-e gyakoriságukat és/vagy intenzitásukat.

A Meteorológiai Világszervezetnél (WMO) dolgozó Tom Knutson és munkatársai más tudósok kutatási eredményei alapján készített számítógépes modelleket, hogy 2100-ig előrejelezze a trópusi viharok keletkezését.

Az éghajlatváltozási becslések középértékével számolva (ami 2,8 °C-os emelkedést jelent) a trópusi ciklonok gyakorisága világszerte csökken, vagy nem változik. Ugyanakkor a legerősebb szélviharok intenzitása valószínűleg jelentősen nő az évszázad végéig. Gyarapodik a viharokkal járó csapadékmennyiség is: 20 %-kal is emelkedhet a forgószél középpontjától számított 100 km-es sugarú körben. Ráadásul lesznek olyan területek, ahol a mostaninál gyakrabban csapnak le heves szélviharok.

A tanulmány alapján további vizsgálatra lesz szükség a trópusi viharok korábbi változékonyságának okaival kapcsolatban, és hogy a felmelegedésnek milyen hatása lesz a ciklonok természetére az egyes térségekben.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |