illusztráció illusztráció

Trópusi éjszaka váltja a fagyos hajnalokat

Szinte elképzelni is nehéz, de szombat hajnalban többfelé 20 fok fölött maradhatnak a minimumok.

Fagyosan indult a reggel, az ország nagy részén fagypont alá csökkent a hőmérséklet és nem lesz ez másképp még szerda hajnalban sem.

Csütörtöktől azonban változik a helyzet, megerősödő déli, délnyugati áramlással nagyjából 15-17 fokkal melegebb levegő érkezik Afrika felől a 850 hPa-os főizobárszinten, azaz nagyjából 1500 méteres magasságban. Ez természetesen a talaj közelében, vagyis a kétméteres magasságban mérhető hőmérsékletekre is hatással lesz: megenyhülnek az éjszakák, jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Térjünk vissza a várható legalacsonyabb hőmérsékletekre. Csütörtök hajnalban északkeleten még lehet gyenge fagy, máshol már nem fog fagyni. A péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén már kifejezetten enyhe időt hoz, az ország északkeleti felén lesznek olyan helyek, ahol éjjel emelkedni fog a hőmérséklet. Az északkeleti harmadban 7 és 12, máshol 13 és 19 fok között alakulnak a minimumok.

Trópusi éjszaka jöhet 20 fok fölötti minimumokkal

Szinte elképzelni is nehéz, de a mostani fagyos hajnalokat követően szombat hajnalban akár egy póló vagy vékony pulóver is elegendő lehet, a jelenlegi számítások szerint az ország délkeleti felén nagy területen 20 fok körül, kevéssel 20 fok fölött maradhat a legalacsonyabb hőmérséklet, ami valljuk be, október végéhez közeledve igen csak kirívónak számít. Mindez ugyanis azt jelenti, hogy október 21-ére virradóan többfelé trópusi éjszakát regisztrálhatunk. Jó eséllyel rekordok is dőlhetnek. A szokatlanul magas éjszakai hőmérsékletek alakulásában az egyik kulcsszerepet az erős déli-délnyugati szél játszhatja.

illusztráció
Szombat reggel is lehet részünk hasonló látványban | Fotó: Géczi Roland

A nappali felmelegedés is ugrásszerűen erősödik, pénteken és szombaton nyárias melegben lesz részünk, részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Hajnalpir

Szavazás

Szerinted fognak melegrekordok dőlni?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés