Tuba, jégeső, felhőszakadás

| 2010. április 15. 14:30 | Frissítve:
Az első zivatarokkal tarkított napon többfelé volt jégeső, Győr mellől tubát is fotóztak észlelőink. Összefoglaló írásunk.

Forrás: http://www.wetterzentrale.de/pics/archive/ra/2009/Rrea00120090414.gifA történtek meteorológiai háttere

Hazánk időjárását a szerdai nap folyamán egy magassági hidegcsepp (lásd balra, az 500 hPa-os szint térképét), illetve a korábbi cikkünkben is említett, sekély mediterrán ciklon határozta meg, mely fokozatosan vonult kelet felé.

A teknő előoldalán zajló örvényesség-advekció megfelelő emelést biztosított, a 300 hPa-os szinten kirajzolódó jet magjának kilépő régiója szintén befolyással volt időjárásunkra. A megfelelő labilitási értékek, illetve a szélnyírás jó táptalaja volt a kipattanó zivataroknak.

Az első tuba 2010-ben

Győr mellett kapták lencsevégre az idei év első tubáját, melyet több szemszögből is megörökítettek észlelőink. A fotókat Győrijózsi, Hajdu, Pakojka és Hypo! nevű észlelőinknek köszönhetjük!

Mi is az a tuba?

Felhőtölcsérnek vagy tornádófelhőnek is nevezik ezt a járulékos felhőképződményt, mely az esetek többségében cumulonimbus, ritkábban cumulus felhőkkel jár együtt. A tuba a zivatarfelhők felhőalapjából lefelé nyúló, általában kis átmérőjű zárt légörvény, mely a benne létrejövő kondenzáció lévén válik láthatóvá. Amennyiben a légörvény a földet is eléri, már tornádónak nevezzük.

Újabb tubáról érkezett kép, ezuttal Miskolc mellöl, a fotó értesüléseink szerint tegnap készült. A felvételt Szimplanulla3 nevű észlelőnknek köszönhetjük.

Tuba

 

Mi történt még, hol voltak jégesők?

Az országban többfelé jelentettek - a legtöbbször borsó nagyságú, nagyjából fél-1 cm-es átmérőjű - jégesőt észlelőink, a hevesebb zivatarok helyenként felhőszakadás is kísérte. Eleinte a Duna-Tisza közén, a délnyugati határszél mentén, illetve a Nyugat-Dunántúlon, Szombathely környékén mozogtak intenzívebb, jégesővel kísért cellák, az ország más pontjairól pedig száraz zivatarokról szóló észlelések érkeztek, később az események fokozatosan kelet felé tolódtak.

A legemlékezetesebb élményben azonban a Baranya megyében élők részesülhettek, a Dél-Dunántúlon ugyanis a délutáni órákban vonalba rendeződtek a zivatarok, ennek déli vége érte el Pécs városát is. Az intenzív jégeső gyorsan fehérré öltöztette a tájat, egyelőre még nem tudni, hogy a gyümölcsösökben okozott-e károkat.

A kora esti órákban főleg a Duna vonalától nyugatra, illetve a Tisza vonalában mozogtak villámtevékenységgel kísért zivatarok. Az országban több helyen fotóztak erős labilitásra utaló mammatus felhőket.

Forrás: bama.hu

Forrás: Index, Bama, Időkép

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |