illusztráció illusztráció

Tűz Ausztráliában

Ausztrália délkeleti részén már napok óta tombolnak több tucat ember életét kioltó súlyos erdőtüzek.

Az eddigi vizsgálatok szerint a tüzek közül többet is szándékos gyújtogatók okoztak. Kevin Rudd ausztrál kormányfõ ezzel kapcsolatban megindultan "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatában. A legfrissebb tudósítások alapján közel 131-an vesztették életüket, 750 lakóház, számos autó és legalább 3300 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává. Sõt egy kisebb város minden háza megsemmisült. Többeket a saját autójukban ért a gyilkos tûz. A rendõrség figyelmeztetett, hogy a halálos áldozat száma emelkedhet. A túlélõk arról számolnak be, hogy percek alatt kellett elhagyniuk házaikat, olyan gyorsan terjedtek a lángok.

Ausztráliában 1983-ban követelte a legtöbb halálos áldozatot több erdõtûz, akkor összesen 75-en haltak meg. A miniszterelnök azt mondta: "a pokol jött el, minden dühével". Az erdõ és bozóttûz a legnagyobb pusztítást Viktória államban okozza.

A tûzoltásban több tízezren vesznek részt, sok önkéntes tûzoltó is segíti a hivatásosok munkáját. A tûz megfékezését azonban nagy mértékben megnehezíti a perzselõ forróság, helyenként a kora délutáni hõmérséklet eléri a 45 °C-ot. Ráadásul az erõs szélnek köszönhetõen a tûz gyorsan terjed tovább. A tûzoltók munkáját a gépjármûveken kívül repülõgépek és helikopterek is segítik.
A meteorológia elõrejelzési modellek nem sok jóval biztatnak, hiszen számottevõ mennyiségû csapadék nem várható, igaz a nagy forróság várhatóan megszûnik, de továbbra is szeles marad az idõ.

A mellékelt mûholdkép az alábbi linken érhetõ el nagy felbontásban.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés