Hirdetés
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Délután havas eső jön

Pénteken beborul az ég, és nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet. Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél. Hajnalban -6 és +2, napközben 1 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton kezdetben több tájegységünkön előfordulhat futó zápor, hózápor, majd délután már csak az Alföld déli tájain valószínű átmenetileg egy-egy zápor a gyorsan robogó felhőkből. Ugyanakkor sokfelé számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Az ország jelentős részén viharos lesz az északi-északnyugati szél, helyenként 90 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Kora délután 0-7 fokra van kilátás.

Napos idővel indul a vasárnap, de délután a Dunántúlon és az Alföld déli felén már több felhő lehet az égen. Számottevő csapadék sehol sem valószínű, csak egy-egy helyen fordulhat elő gyenge futó hózápor. Élénk, helyenként erős lesz az északias szél. Fagyos lesz a hajnal, a derültebb, szélvédettebb északi és északkeleti tájakon -10 fok köré hűlhet a levegő. Napközben -3 és +2 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Hétfőn és kedden is számíthatunk hosszabb napos időszakokra, az időnként megjelenő felhőkből említésre méltó csapadék nem valószínű. Hétfőn többfelé, kedden csak helyenként lehet élénk a légmozgás. Északon, északkeleten erősen fagyosak lehetnek a hajnalok, ott többfelé -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőn -4 és +2, kedden -4 és +4 fok között alakulhatnak a maximumok.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 18:45)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Meleg ruha, esernyő
Meleg ruha, esernyő
Hirdetés
3 P
5
-2
4 Sz
4 3
5 V
-1
-6
jeles nap
6 H
0
-9
jeles nap
7 K
1
-9
8 Sz
2
-8
9 Cs
3
-8
10 P
3
-8
11 Sz
4
-7
12 V
5
-6
13 H
6
-5
14 K
7
-4
jeles nap
15 Sz
7
-2
16 Cs
7
-1
17 P
7
-1
18 Sz
10
-1
19 V
9
1
jeles nap
20 H
9
0
21 K
10
1
22 Sz
12
2
23 Cs
9
3
24 P
9
2
jeles nap

Hójelentés

Bánkút 38 cm
Eplény 90 cm
Kékestető 38 cm
Mátraszentistván 80 cm
Sátoraljaújhely 2 cm
Visegrád 2 cm

Pénteken többfelé havazhat

Pénteken nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet. Helyenként több centiméternyi friss hó is hullhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken melegfronti hatás várható.

A magasban zajló melegedés hatására az érzékenyek körében migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, tompaság, dekoncentráltság is jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk.

Nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzünk melegen, rétegesen, figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken nyugat felől egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék, nagyobb havazás átmenetileg az északi és az északkeleti tájakon, valamint a Bakonyban alakulhat ki, máshol eső, havas eső eshet.

Emiatt szinte mindenhol számítani kell vizes, csúszós utakra, a havazással érintett tájakon síkos, latyakos, hókásás, havas utakra is fel kell készülni.

Az intenzívebb csapadékhullással érintett területeken jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

Többfelé élénk, erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet, este viszont a Dunántúl északi felén viharossá fokozódhat az északnyugatira forduló szél, így jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

Figyelmetlenebbek lehetünk az utakon, így tartsunk elegendő követési távolságot, vezessünk körültekintően, óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet