illusztráció illusztráció

Üdítő felfrissülés

Éjjel egy igen intenzív, mégis kellemes nyári zápor vonult át Budapesten. Az Időkép radarja ébren figyelte.

Hétfőről keddre virradóan, éjjel 11 és éjfél között egy magányos, ám veszélytelen és barátságos zápor csapadékmezője alakult ki Budapest északi határán. A cella hozzávetőlegesen negyed 12-kor érte el az I. kerületet - majd kb. 30-40 km/h sebességgel tovább haladt a XI, majd a XXII kerület felé, érintve az M1-M7-es autópálya kivezető szakaszát, áthaladt a nagy budaörsi bevásárlóközpontokon, majd folytatta útját Budakeszi, Érd és Törökbálint felé.

Ekkor készítettünk róla egy rövid, 5 perces sorozatfelvételt az Időkép-Meteopress saját radarjával, amely kiválóan megmutatta a zápor belső szerkezetét. Az alábbi képek a 115, illetve 30 km-es hatósugarú leképzések kivágatai, 23:15 és 23:22 között.

Megjegyzés - A mellékelt radarképek nagyíthatóak, jobb kattintással, a - "Kép megjelenítése" menüpont választásával teljes, 100 %-os méretben is megtekinthetőek).

Jól látható, hogy maga a zápor két intenzívebb radar-refklektivitású magot tartalmazott, amelyről leszakadt egy kisebb csapadékmező, Budakeszi felett (ez később elhalni látszott). A kép olyannyira részletes, hogy néhol még azt is meg lehet állapítani, hogy mely főbb határoló infrastrukturális elemek - utak, hidak, erdők vagy éppen a Duna melyik oldalán, mely részén volt intenzívebb a csapadékhullás.

(Megjegyzés - radarunk elméleti, maximális térbeli felbontása kb. 30-50 m/pixel, ideális körülmények között, a 30 km-es hatósugárban - ezt a domborzat és a légkör állapota természetesen befolyásolhatja).

Mivel villámdetektor-hálózatunk egyetlen megerősített (ezredmásodperces időszinkronban összetartozó) elektromos kisülést sem érzékelt ezalatt (a képet lásd lejjebb), már a cella érkezése előtt egyértelmű volt, hogy intenzitása - és ennek megfelelő radar-reflektivitása - ellenére ez valóban csak egy ártalmatlan, frissítő, nyári zápor lehet.

A közeljövőben igyekszünk majd adaptívan optimalizálni a saját, nyilvános radarképünket is - ha Budapesten belül, vagy a főváros követlen közelében figyelhetőek meg érdekes vagy veszélyes zivatarcellák, akkor a 30 km-es hatósugarú, míg - ha a zivatarok messze vannak - akkor továbbra is a legnagyobb, 115 km-es hatósugarú képet megjeleníteni. Hamarosan pedig a villámtérképpel is - egyre gyakrabban -.élőben is jelentkezünk majd.

A legalsó képen a felhőszakadást okozó zápor cellájának mozgását, valamint radar-reflektivitási fluktuációját követhetjük nyomon, az 5 perces sorozatfelvétel kivágataiban.

 

Megjegyzés - A fenti képsor kb. 5-szörösen kicsinyített; kattintással a teljes, 100 %-os méretben is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés