illusztráció illusztráció

Új UV-B, napozás térkép

Új nyári térképünkön nem csak az UV-sugárzási szintet, ill. napsütést láthatjuk, de még azt is megbecsülhetjük, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a tűző napon.

A nyár a strandolásról, fürdésről, szörfözésről és vitozlázásról szól, legalábbis azon szerencsések számára, akik vízparton tölthetik az évszak egy részét, legyen az mesterséges, füves-medencés plázs, vagy éppen valamelyik tavunk, esetleg valamelyik tenger partja.

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mennyi időt töltünk a nap barnító sugarainak kitéve. Ha ugyanis túl sokáig időzünk alatta - kiváltképp a déli órákban - csúnyán leéghetünk, ami igen kellemetlen élmény. Az, hogy a nap mennyire veszélyes, a bőrtípuson kívül leginkább a napszaktól, a felhőzet és az UV-B sugárzás mértékétől függ.

Megújult
UV-B ill. napozás térképünk mindhármat figyelembe veszi: a felhőzet mennyiségét a Felhőkép helyi átlátszóságának alapján, a napsugarak beesési szögét a napszak és az évszak alapján, az UV-B sugárzást pedig a (viszonylag még kis számú automata), ill. észlelőink által beküldött kézi UV-mérő műszerek adatai alapján.

Nem kell bonyolult táblázatokkal bajlódnunk, ha szeretnénk tudni, mennyi ideig lehetünk a napon; csak egy pillantás a megújult UV- és Napfény térképünkre, ahol negyed órás pontossággal láthatjuk, hogy egy-egy térségben mi az, ami még egészséges és biztonságos.

FIGYELEM! A napozási idők átlagos, közép-európai bőrtípusra érvényesek, legalább 5-10 (kisgyermekek és idősek esetében 15-20) faktorú napolaj, vagy krém használata esetén értendőek. A napozás térkép mindig a pillanatnyilag mért UV- ill. napsütés-erősség alapján számolja ki az időket, és ez napközben változik. Tehát, pl. a reggel 8 órás, másfél órás javasolt érték már NEM érvényes délben, hiszen akkor jóval erősebben tűz a nap!

Javasoljuk nézőinknek, hogy közvetlenül napozás előtt vessenek egy pillantást a folytonosan frissülő térképre, vagy - ha van kéznél egy nagyobb képernyős, internetkapcsolatra képes mobiltelefon, akár strandolás közben, a vízparton is figyelhetjük az értékeket.

Az ideális napfürdőzési időt az Országos Meteorológiai Szolgálat és számos egyéb nemzetközi szervezet hivatalos ajánlásai alapján számítjuk ki.
Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy a térképeken szereplő adatok tájékoztató jellegűek, egyedi bőrtípus vagy más, befolyásoló tényező esetén kérjék orvosuk, bőrgyógyászuk tanácsát.

Ha valaki szívesen segítené saját, egyedi észleléseivel a térképünket (és persze szeretné saját magát és családját is minél nagyobb biztonságban tudni a tűző Nap alatt), Webáruházunkban is rendelhet ilyen kicsi, praktikus, bárhová magunkkal vihető (kézi) UV-mérőt.

Reméljük, nézőink hasznosnak találják majd ajánlásunkat, és persze minél többen és többször küldenek majd be UV-B sugárzási értékeket a Napozás térképre.

Mindenkinek kellemes nyarat kívánunk, és várjuk a véleményeket!

Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Időkép Project
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés