Újabb földrengés

| 2010. augusztus 19. 12:50 | Frissítve:
Szombaton reggel ismét rengett a föld Miskolcon, most 2,4-es erősséget mértek.

Frissítve (szombat, 15:00): Újra kisebb földrengés volt Miskolc térségében ma reggel: a műszerek a Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű rengést jeleztek, mely 6 óra 58 perckor pattant ki. A korábbi borsodi földmozgásokhoz hasonlóan ezt is érzékelte a lakosság egy része, de károk nem keletkeztek.

 

A Magyarországon és szomszédságában kipattant 5 és 6 magnitúdójú földrengések

Az augusztus 14-i és a tegnapelőtti  földrengés után ma hajnalban újra megmozdult a föld Miskolcon. Puszta Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia 

Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa arról számolt be, hogy műszereik 3 óra 28

 perckor földmozgást jeleztek Miskolctól

 15 km-re, majd 10-15 másodperc múlva egy újabb rengést érzékeltek. A mai földmozgás erőssége a Richter-skála szerinti 3,1-es volt, a lakosság egy része - így több észlelőnk is - észlelte.

(Jobbra fent a Magyarországon és szomszédságában kipattant 5 és 6 magnitúdójú földrengések láthatóak, míg balra lent a Magyarországon lehetséges földrengések előfordulásának térképét tanulmányozhatjuk.)

A Magyarországon lehetséges földrengés-előfordulás térképe

Az elmúlt napokban a Baranya megyei Sellye községhez közel is kipattant két kisebb rengés: augusztus 17-én reggel a Richter-skála szerinti 3,0-s, illetve egy perc múlva 3,1-es, míg az aznap este 22 óra 10 perckor egy 3,5-ös magnitúdójó földmozgást mértek. A szintén kedden 7 óra 32 perckor, Miskolctól délre bekövetkezett rengés erőssége 2,1-es volt. A szombati borsodi rengést 2,5-ös erősségűnek mérték a műszerek.

A lakosság ugyan érzékelte, hogy megmozdult a föld, de a rengések után esetleges károkról nem érkeztek jelentések. 

A Magyarországon eddig észlelt legnagyobb földrengés az 1763-as komáromi rengés volt, amely több mint 60 halálos áldozatot követelt, és a város egy részét is rombadöntötte. 1985. augusztus 15-én a Balaton északi csücskében, Berhidán keletkezett egy nagyobb, 4,9-es magnitúdójú, károkat is okozó földmozgás. Hazánkban egyébként leggyakrabban a Közép-Alföldön és a Balaton északi részén pattanntak ki a lakosság számára alig, vagy szinte egyáltalán nem érzékelhető rengések.

Forrás: Index, EPA


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |