Újabb heves napkitörés

| 2012. március 5. 14:43 | Frissítve:

Hétfőn hajnalban újabb heves, X1-es erősségű napkitörést regisztráltak.

Magyar idő szerint ma hajnali 5 óra 13 perckor újabb heves napkitörést észlelt a NASA. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. Az X1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörtést.

Balra: a SOHO műhold felvétele a kitörésről

Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat - írja az Index.

A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).

A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.

A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát. Az esetleges új kitörésekről természetesen élőben beszámolunk majd.

Tovább információk és élő grafikonok a Nap aloldalunkon.

Forrás: NASA, Spaceweather.com, Index
Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Riasztás

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak