Újabb hőhullám éri el Nyugat-Európát

| 2019. július 20. 15:10 | Frissítve:
Rekkenő hőség várható ismét Nyugat-Európában. Afrikai eredetű meleg levegő érkezik dél felől, Spanyolországban és Franciaországban emelkedhet 40 fokig a hőmérséklet.

A nyugat-európai partvidék felett örvénylő ciklon előoldalán ismét egyre melegebb, afrikai eredetű léghullámok érik el kontinensünk nyugati felét. A mostani ugyan nem ígérkezik rekordokat döntögető hőségnek, de azért így is több fokkal az átlag felett alakulhat a hőmérséklet. Akár 15-16 fokkal melegebb lehet a levegő az ilyenkor megszokottnál.

Animáció a meleg levegő érkezéséről a GFS 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méter) vonatkozó hőmérsékleti előrejelzésén

Az átlaghoz képest ennyivel lesz melegebb a levegő szerda délután Nyugat-Európában a GFS 2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomália előrejelzése szerint. Forrás: WXCharts.eu

Az Ibériai-félszigeten, Spanyolország és Portugália egyes régióiban már most eléri a 40 fokot a hőmérséklet. Keddre pedig már Franciaországban is 35-40 fokot mérhetnek a legtöbb helyen, de

helyenként akár 41-43 fok is előfordulhat.

Még a gyakran hűvös Nagy-Britannia déli részén is 31-34 fokra van kilátás a jelenlegi előrejelzések szerint. A hét közepétől Németországot is eléri a hőhullám, ami előreláthatólag pénteken és szombaton tetőzhet 32-35 fokos maximumokkal. Az erős déli áramlással érkező meleg Skandináviába is eljut, ahol 30 fok közeli értékekre lehet készülni a hét második felében.

Hasonló időjárási helyzet okozta a legutóbbi, június végi erős hőhullámot is, amikor több helyen emelkedett 40 fok fölé a hőmérséklet, Franciaországban pedig 45,9 fokkal az abszolút melegrekord is megdőlt. Akkor jóval nagyobb mennyiségű meleg levegő érkezett, a mostani hőhullám szerencsére ettől "enyhébbnek" ígérkezik.

Hozzánk is elér a hőség?

A jelenlegi számítások szerint hazánkat kevésbé fogja érinteni a hőhullám, a 40 foknak még csak közelébe se kerülünk. Jövő hétvégén körülbelül 30-34 fok közötti csúcshőmérsékletre, igazi strandidőre van kilátás.

Kocka55 fotója Hegyeshalomról, köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |