Sarki fény a Kékesen (videóval)

| 2015. december 20. 19:17 | Frissítve:
Webkameránk is megörökítette a látványosságot. Idén már harmadszor látni hazánkból a jelenséget.

Jónás Károly amatőr csillagász észlelőnk hívta fel figyelmünket, miszerint a Kékestetőn elhelyezett webkamerán a vasárnap 17:38 és a 17:50 körül látható képeken a kép tetején megjelenő halvány vöröses árnyalatok sarki fényből származnak.

A sarki fény (idegen szóval aurora borealis) kialakulása a Napból származó töltött részecskékkel áll szoros összefüggésben. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe. A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az őket, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség leggyakrabban 100 km körüli magasságban figyelhető meg.

Jónás Károly Mátrában készült fotója a halványan felragyogó sarki fényről, köszönjük!

A NOAA űridőjárással foglalkozó részlegének mérése alapján ezúttal 6-os a geomágneses vihar erősségét mutató Kp-index értéke. 6-os erősségnél kis eséllyel, de nem kizárt Magyarországról is látható sarki fény.

Idén ez már a harmadik észlelés

Legutóbb júniusban látszódott a Kékesről és Erdélyből aurora borealis, a leglátványosabb azonban márciusban volt a jelenség.

HD állóképen:


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |