illusztráció illusztráció

Újabb szupercella nyugaton

Az előző nyomvonalát követve, egy talán még látványosabb szupercella tombolt hazánk nyugati csücskében.

Újabb szupercella tombolt az Őrségben, mely szinte ugyanazt a nyomvonalat követte, mint az előző. A gyönyörű struktúra ezúttal sem maradt el, de persze a felhőszakadás és a jégeső sem.

Üzemeltető: ZNET Telekom Zrt.

illusztráció

illusztráció

Látványos naplemente követte a vihart:

illusztráció

Kétvölgyi webkameránk is pazar felvételt készített:

Üzemeltető: ZNET Telekom Zrt.

illusztráció

Bicsakmilán fotója Lovásziból, köszönjük!

Mitől alakultak ki?

A szupercellák kialakulása az Alpokalján jelentkező erős összeáramlásnak, a kedvező labilitási- és szélnyírási mutatóknak köszönhető. A kedvező légköri feltételek miatt Ausztria déli felén egész sor szupercella alakult ki az esti órákban.

Az alábbi radarképen jól megjelennek a libasorba rendeződött szupercellák. Külön érdekesség, hogy egy szupercella kettéválás is megfigyelhető. Na de miről van itt szó?

illusztráció

Forrás: Windy

A szupercella kialakulásának korai fázisában jelenlévő két ellentétesen forgó örvénypár egyre inkább eltávolodik egymástól, így létrejön egy ciklonálisan (az óramutató járásával ellentétesen) és egy anticiklonálisan (az óramutató járásával megegyezően) forgó szupercella, ami a radarképeken is megfigyelhető. Az esetek többségében csak az egyikük marad életben: a mi féltekénken általában a ciklonálisan forgó szupercella folytatja útját a kettéválást követően.

Borítókép: ZNET Telekom Zrt.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés