Újra januári idő

| 2013. január 21. 13:42 | Frissítve:
Meglehetősen enyhe idővel indul a hét, keddtől azonban ismét visszatér időjárásunk a normális kerékvágásba.

Északon-északkeleten még havazik (16:58): Az Északi-középhegységben és az északkeleti országrészben továbbra is havazik, az esti, éjszakai órákban azonban itt is eláll a csapadék, további néhány centiméter friss hóra még számítani kell ezeken a területeken. Közben a Dunántúl nyugati területein többfelé köd képződött, este, éjszaka pedig egyre nagyobb területen számíthatunk pára, valamint köd megjelenésére, azonban csütörtökön a megélénkülő szél miatt ez várhatóan hamar feloszlik.

Fent: Makuch Mihály képe Pásztóról, köszönjük!

Keleten még 5-7 centi is eshet (11:00): Legfrissebb számítasaink szerint a Tiszántúl keleti felén estig még további 5-7 cm hó is hullhat. Éjszakára azonban mindenhol megszűnik a csapadék.

Keletebbre tolódott a súlypont (9:15): A vártnál kissé keletebbre tolódott a havazás súlypontja, emiatt nem Budapest, hanem Heves és Nógrád megye kapta meg a több havatt. Romhányban és Nógrádsipeken is 26 centis a hóréteg.

Jobbra: Tőzsérné Bátori Tünde képe Mátraterenyéről, köszönjük!

Hevesben, Nógrádban és Pest megye keleti felén esett eddig a legtöbb (8:55): A hótérképünkön is jól látható, hogy ezeken a területeken eddig több helyen 5-10 cm, sőt kisebb körzetekben 10-15 friss hó esett. A Dunától keletre eső területeken és a Dunántúl északi részén most is havazik, intenzívebb csapadékhullás az Alföldön tapasztalható.

Már a fővárosban is havazik (kedd, 16:25): A Dunántúl nagy részén, az Alföldön és Budapest térségében is mindenütt havazik. Az ország középső harmadán élénk, olykor erős lökések kísérik a szelet, kisebb hófúvás is kialakulhat.

Balra Oladi84 képe Szombathelyről, köszönjük!

Délnyugaton és a Pilisben havazik (kedd, 14:30): A délnyugati országrészben jelenleg esik a hó, a főváros térségében többfelé van hószállingózás, tőle északnyugatra havazás. Északkeleten még folyékony halmazállapotú a csapadék, itt az esti, éjszakai órákban kezdődhet havazás. Az Alföldön helyenként előfordul hószállingózás, havazás, de szitálás, gyenge eső is, jelenleg a Duna-Tisza közében húzódik a határvonal a folyékony és a szilárd halmazállapotú csapadék között. Északnyugaton közben átmenetileg több helyen is felszakadozott a felhőzet.

A jobb oldali képet Janko85 készítette Esztergomban, köszönjük!

Továbbra is Észak-Dunántúlon havazik (kedd, 9:05): A reggeli órákban is elsősorban a Balatontól északra eső területeken esik a hó, a Bakonyban pedig már helyenként 50 km/h-t meghaladó széllökést is mértünk, így ismét könnyen kialakulhat a térségben hófúvás.

Ömlik a hó északnyugaton (kedd. 1:40): Az ország északnyugati harmadán mindenütt havazik, fagypont körüli a hőmérséklet, ám keletebbre a legtöbb helyen csak az eső csepereg. Délkeleten, a Viharsarokban egy-egy hőmérő még most is 8-10 fokot mutat. 

Újra hó (hétfő, 22:20): Északnyugati tájainkon megkezdődött a halmazállapot-váltás: Vas és Győr-Moson-Sopron megyékből intenzív havazást jelentenek észlelőink.

Előzmények

Kifejezetten enyhe idővel indult ez a hét, a délről érkező tavasziasan enyhe levegőnek köszönhetően hétfőn elsősorban az átmenetileg naposabb déli és keleti tájakon a megélénkülő, többfelé megerősödő déli, délkeleti szélnek is köszönhetően sokfelé 10 fok fölé emelkedett délutánra a hőmérséklet, Békés megyéből 15 fok fölötti értékekről is kaptunk jelentést.

A korábbi, 1993-ban Szentgotthárdon mért 16,5 fokos melegrekord viszont nem dőlt meg. Ezzel szemben a borongós, több helyen párás, ködös, csapadékos északnyugati, északi tájakon jóval ez alatt maradt a csúcshőmérséklet, északnyugaton alig emelkedett fagypont fölé.

Fent: Vlajos1 nevű felhasználónk hétfő kora délutáni képe Hajdúszoboszlóról, köszönjük!

A tiszavirág életű tavaszi időnek egy hétfőn éjjel érkező hidegfront azonban véget vet, szerdára országszerte visszatérnek a január végének megfelelő hőmérsékletek. A hideg levegő térhódítását sokfelé csapadék is kíséri, mely estétől előbb északnyugaton, majd az éjszaka folyamán a Dunántúlon máshol is egyre inkább havas esőbe, havazásba megy át, miközben az északnyugatira forduló szél megerősödik, elsősorban a Bakonyban és a Balaton térségében viharossá fokozódik, így kedd hajnaltól ismét fenn áll komolyabb hófúvás veszélye. Napközben keleten még enyhe idő, folyékony halmazállapotú csapadék lesz jellemző, majd estétől itt is egyre jellemzőbbé válik a havas eső, havazás. 

Ez a csapadékmező előreláthatólag szerdán délre hagyja el keleti, északkeleti területeinket, az ország egy jelentős részén ismét esély nyílik friss hótakaró kialakulására: holnap eleinte elsősorban a Dunántúlon, délutántól a Duna-Tisza köze északi felén és az Északi-középhegységben, estétől pedig a Tiszántúl északi felén és északkeleten varázsolódhat ismét fehérré a táj. A legtöbb hó előreláthatólag a Bakonyban, az Északi-középhegységben, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben hullhat: ezeken a tájakon 10 cm-t meghaladó hóréteg kialakulására is van esély; sőt a Bakony, a Bükk és a Mátra magasabban fekvő részein helyenként 15 cm-t is meghaladhatja a friss hótakaró vastagsága. 

Jobbra fent: Csimahima nevű felhasználónk panorámaképe Dobronhegyről, köszönjük!

A hét közepére országszerte visszaesnek a hőmérsékletek, kedden még csak a Dunántúlon, szerdán viszont a déli tájak kivételével már máshol is egész napos fagy lehet meghatározó, viszont jó hír, hogy ekkorra a szél jelentősen veszít erejéből, így a hófúvások megszűnnek.

Balra: Laczikz szombat délutáni hangulatos fotója Normafáról, köszönjük!

A hét második felében is folytatódik a mérsékelten hideg idő, csütörtök estétől akár mediterrán ciklon is érkezhet, de ennek kimenetele most még meglehetősen bizonytalan. Jelenlegi számításaink szerint főként délkeleten és a Tiszántúlon okozhat többnyire kisebb havazást. Ismét feltámad viszont a szél, így elsősorban a Dunántúlon újra hófúvás jöhet.

Cikkünket az események alakulásának tükrében folyamatosan frissítjük.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik itt.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |