illusztráció illusztráció

Vasárnap jöhet a nyárzáró hidegfront

Hétvégén búcsút intünk a kánikulának, visszaállunk az átlagos hőmérsékletekre.

Kedden este - szerda hajnalban északkeleten egy bennünket súroló hidegfrontnak köszönhetően záporok-zivatarok kialakulására kell számítanunk, de ezt követően folytatódik az alapvetően forró, meleg időjárás.

A kérdés csak az, hogy meddig?  A hőség miatt csütörtökön éjfélig országszerte másodfokú hőségriasztás van érvényben, számottevő változást éppen a hétvége hozhat:

vasárnap markánsabb hidegfront érkezhet

hazánk fölé, amely hevesebb viharokat is okozhat.

illusztráció
Fáklyadiagram | Forrás: Wetterzentrale / GEFS

A fenti ábrán látszik, hogy jelenleg az átlagosnál jóval magasabban alakulnak a csúcshőmérsékletek, a tagok - mind a nagyjából 1500 méteren jelzett hőmérsékletet, mind a csapadékot tekintve - vasárnaptól kezdenek igazán szórni, ekkor érheti el ugyanis hazánkat a klasszikusan nyárzáró frontnak nevezett hidegfront. Ezt követően a hőmérsékletek várhatóan visszaesnek,

véget ér a kánikula.

Úgy látszik, az időjárás is a diákokkal van: segít egy kicst ráhangolódni az iskolakezdésre, hiszen pénteken mindenütt évnyitók lesznek az országban.

 Mit is mutat a fáklya diagram?

Egy adott földrajzi helyre vonatkozóan, jelenleg Budapestre nézve szemlélteti adott nyomási szinten egy kiválasztott elem időbeli alakulását. Leolvasható róla, hogy az adott ponton hogyan változik az előrejelzés bizonytalansága - a különböző színű vonalak különböző modellfutásokat mutatnak. Minél közelebb futnak egymáshoz a lehetséges forgatókönyvek, annál biztosabb a prognózis.

Borítókép: Vass Károly korábbi felvétele, illusztráció

Szavazás

Kihasználjátok az utolsó nyári hétvégét?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés