illusztráció illusztráció

Végre kiadós csapadék enyhíthet a szárazságon

Már szerdán is jött néhány zápor, zivatar, de az igazi öntözés péntekre érkezik.

Az aranyat érő májusi esők az ország nagy részén eddig elmaradtak, sokfelé már komoly aszályhelyzet alakult ki. A következő napokban viszont végre fellélegezhetnek a mezőgazdászok, kerttulajdonosok, ugyanis kiadósabb csapadék enyhíthet a szárazságon.

Péntekre érkezik a kiadós öntözés

Az első záporok, zivatarok már szerdán megérkezhetnek, nagyobb számban az Alföldön és a főváros környékén fordulhatnak elő. Ezek a záporok, zivatarok inkább még csak lokálisan hozhatnak jelentős mennyiségű csapadékot.

WRF modellünk reklektivitás előrejelzése szerdára

Péntekre virradóan délnyugat felől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, ekkor már szinte az egész országban számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra. A zivatarokat nem egy helyen felhőszakadás kísérheti.

Az ország nagy részén 10-20 milliméternyi csapadék hullhat le, de lesznek olyan tájak, ahol ennél kevesebb valószínű. Viszont ott, ahol több zivatar is áthalad, akár a 40 millimétert is meghaladhatja a napi csapadékösszeg.

illusztráció
Zivataros lesz a hét utolsó munkanapja | Fotó: Barabás Bence

A hosszú hétvége alatt is számítani kell majd záporokra, zivatarokra, de ennek tér- és időbeli eloszlása változékony lesz. A csapadékmentes időszakokban és tájakon fülledt meleg időre készülhetünk, a maximumok a 27-28 fokot is elérhetik, nagyobb területen pünkösdvasárnap.

Borítókép: Zivataranyu

Szavazás

Nálatok is szükség van már az esőre?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés