Vihar Girona partjainál

| 2015. február 15. 20:26 | Frissítve:
A Földközi-tenger medencéjében nem ritkák a zivatarok a téli félévben sem, az alábbi nyarat idéző képsorokat egy spanyol fotós jóvoltából láthatjuk!

Igen látványos zivatarfelhőt örökített meg a TeslaWeather néven publikáló spanyol viharvadász fotós idén február elsejének éjjelén. Ahogy a blogjában írja, először meglepődött amikor villanásokat látott, mert a radar és az előrejelzések szerint nem volt várható vihar: " Északon volt, úgy számoltam, hogy Blanes város környékén járhat. Elrohantam a felszerelésemért, és északnak vettem az irányt. Maradhattam volna a Besos folyó torkolatanál, de magasabb helyről akartam fényképezni."

Mintha ha csak rám várt volna a vihar, amikor beállítottam a kamerát, akkor erősödött meg!

A lenti képek az éjfél és 2:50 között készült fotók legjobbjai közül kerültek ki. A fotós azt írja, hogy nagyon gyorsan jött, két óra alatt a semmiből formálódott ez a felhőtömeg. Az elején gyakorlatilag nem látott csapadéksávot a zivatarcella alatt. Ezért, valamint a cella alakja és mozgása alapján nagy a valószínűsége, hogy  LP szupercella volt. Az LP (low precipitation) alacsony csapadékút jelent, ilyenkor a hátoldali leáramlásban kevesebb a csapadék, ez jól látható a fotókon is, hiszen jól kivehető, hogy hol a felhő alja.

A blitzortung.org adatai szerint aznap éjjel több száz villámot regisztráltak a műszerek a spanyol partoktól kezdve a Baleár-szigetek északi partjainál haladva több mint 300 km hosszan. ( Az egyes pontok színei a villámok időbeliségét jelzik, a zivatar a kontinens partjaitól indult.)

 

 

 

Klasszikus, szabályos  üllős zivatarfelhőt láthatunk (Cumulonimbus Incus), az üllő alsó részén mammatus felhőkkel, jól azonosítható felhőalappal, távoli lecsapó villámmal. További érdekesség még az úgynevezett túlfutás (overshhoting top), amit az üllő fölött láthatunk, ez jól jelzi a feláramlás központját és erősségét. 

 

Természetesen timelapse film is készült a rendszerről:

Még több fotót és videót a fotós blogján találhat a kedves olvasó!

Források: TeslaWeatherBlitzortung.org

 

Szép fényeket kívánok mindenkinek,

Tóth Gábor Gyula (HeavenMan)

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |