illusztráció illusztráció

Viharciklon?

Megjelent az ősz első markáns ciklonja, a Brit-szigeteken és Németországban heves esőzésekre, valamint viharos, helyenként orkán erejű széllökésekre számíthatunk.

A keddi nap folyamán a Quinta névre keresztelt ciklon középpontja már az Északi-tenger felett járt, középpontjában a légnyomás folyamatosan csökken. Csütörtök hajnalra várhatóan akár 980 hPa alá is zuhanhat.

A ciklon hidegfrontjai mentén különösen erõs, akár orkán erejû szelek is kialakulhatnak. A Quinta nyugati oldala felõl több hullámban érkezik majd sarkvidéki eredetû levegõ.

Az Északi-tengeren kedden már az elsõ hidegfront is 80 km/h feletti széllökéseket okozott, szerdán valószínûleg a Brit-szigeteket is eléri, míg csütörtökön Németországban számíthatunk viharos lökésekre. A front által érintett középhegységekben akár orkán erejû széllökések is elõfordulhatnak.

A hidegfrontok viharzónái várhatóan elkerülik a Kárpát-medence térségét, ám a ciklon felhõzete már szerdán megjelenik felettünk.

A GFS modell futtatásain, valamint a METEOSAT mûholdképén az érdeklõdõbbek napról napra figyelemmel követhetik a ciklon fejlõdésének szakaszait.

Hevesebb viharciklonok kialakulására a megfigyelések szerint évente átlagosan csak néhány alkalommal számíthatunk, általában a téli hónapokban. Ilyen képzõdmények esetén a ciklonképzõdési folyamat 5-10x gyorsabb a hagyományos ciklongenezisnél és gyakran erõs, orkánerejû szelek, valamint kiadós esõzések kísérik.

Forrás: RSOE, GFS, WETTERZENTRALE, [o]
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés