Viharciklon?

| 2008. szeptember 30. 19:34 | Frissítve:
Megjelent az ősz első markáns ciklonja, a Brit-szigeteken és Németországban heves esőzésekre, valamint viharos, helyenként orkán erejű széllökésekre számíthatunk.
A keddi nap folyamán a Quinta névre keresztelt ciklon középpontja már az Északi-tenger felett járt, középpontjában a légnyomás folyamatosan csökken. Csütörtök hajnalra várhatóan akár 980 hPa alá is zuhanhat.

A ciklon hidegfrontjai mentén különösen erõs, akár orkán erejû szelek is kialakulhatnak. A Quinta nyugati oldala felõl több hullámban érkezik majd sarkvidéki eredetû levegõ.

Az Északi-tengeren kedden már az elsõ hidegfront is 80 km/h feletti széllökéseket okozott, szerdán valószínûleg a Brit-szigeteket is eléri, míg csütörtökön Németországban számíthatunk viharos lökésekre. A front által érintett középhegységekben akár orkán erejû széllökések is elõfordulhatnak.

A hidegfrontok viharzónái várhatóan elkerülik a Kárpát-medence térségét, ám a ciklon felhõzete már szerdán megjelenik felettünk.

A GFS modell futtatásain, valamint a METEOSAT mûholdképén az érdeklõdõbbek napról napra figyelemmel követhetik a ciklon fejlõdésének szakaszait.

Hevesebb viharciklonok kialakulására a megfigyelések szerint évente átlagosan csak néhány alkalommal számíthatunk, általában a téli hónapokban. Ilyen képzõdmények esetén a ciklonképzõdési folyamat 5-10x gyorsabb a hagyományos ciklongenezisnél és gyakran erõs, orkánerejû szelek, valamint kiadós esõzések kísérik.

Forrás: RSOE, GFS, WETTERZENTRALE, [o]

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |