illusztráció illusztráció

Visszatér a rekkenő hőség

Hamar visszamelegszik a levegő, első-, másodfokú figyelmeztetés van érvényben a jövő hét első felére.

Heves viharokkal zárult pénteken a több melegrekordot megdöntő idei első hőhullám. A hétvégén már friss reggelekre ébredhettünk, a minimumok 20 fok alá mentek. Rövid ideig tart azonban a mérsékelt nyári meleg, erősödik a felmelegedés, a jövő héten ismét mérhetünk 35 foknál melegebbet. 

illusztráció

A GFS modell valószínűségi előrejelzése (www.wetterzentrale.de)

Hétfőn déliesre forduló áramlással egyre melegebb levegő önti el a térséget és a sok napsütés, kevés zápor, zivatar mellett 30 fok fölött alakulnak a maximumok, a Dunántúlon elérjük a 35 fokot. Hétfőn és kedden főként az Északi-középhegység térségében számíthatunk kevés frissítő záporra, zivatarra. A hőség miatt már hétfőn életbe lép az első-, sőt másodfokú figyelmeztetés, ez alól csak az északi megyék képeznek kivételt. Kedden pedig 32-37 fokig melegszik a levegő, országszerte figyelmeztetés van érvényben, az ország nyugati, déli felén a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot.

illusztráció

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése keddre

Szerdán marad a hőség, néhány fokos enyhülést északnyugatra hozhat egy érkező hidegfront. Csütörtökön már nagyobb területen valószínű több fokos felfrissülés.

11 és 15 óra között a napos, derült tájakon ismét erős, extrém erős lehet az UV-sugárzás. Kiemelten figyeljünk bőrünk védelmére, igyunk sok vizet és a legmelegebb órákban lehetőleg árnyékos, hűvös helyen tartózkodjunk és kerüljük a nehéz fizikai munkát!

Borítókép: Kiefer Béla

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés