illusztráció illusztráció

Zephyr

A britek által épített, pilóta nélküli, napelemekkel működő repülőgép több, mint 3 napot töltött a levegőben; ezzel világrekordot állított fel. A szerkezetre az amerikai hadsereg is pályázik.

Az elmúlt napokban született a következő, igen meglepő világrekord: egy britek által épített, napenergiával hajtott, személyzet nélküli repülőgép 3 napnál is többet, egészen pontosan 82 órát és 37 percet töltött a levegőben. A nappal feltöltődött napelemeknek köszönhetően a gép éjszaka is képes volt a levegőben maradni.

Az alig 30 kg-ot nyomó, Zephyr névre keresztelt gépet először a földről irányították, majd az robotpilótára és műholdas navigációra váltott. A gép 18 m-es fesztávolságú szárnya ultrakönnyű anyagból készült, a napenergiát papírvékonyságú érzékelők gyűjtik össze. Az építők még arra is odafigyeltek, hogy a szerkezet az extrém hőmérsékletet is kibírja; a gép 45°C-os melegben és -70°C-os hidegben egyaránt helyt állt.

Az amerikai hadsereg a szárazföldi seregeket kisegítő új technológiák után kutatva bukkant a szerkezetre; reményeik szerint az efféle gépek ugyanis nagyban hozzájárulhatnak majd a felderítési munkákhoz, és a háborús kapcsolattartásban is hasznosak lehetnek. Elképzeléseik szerint 2 éven belül használatba is helyezik a gépet.

A szervezők figyelmetlenségének tudható be ugyanakkor, hogy a Zephyrrel elért új csúcs nem tekinthető hivatalosnak: a rendezvényre ugyanis elfelejtették meghívni a nemzetközi sportrepülő szövetséget.

Forrás: BBC
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés