Zivatarlánc érkezhet késő délután

| 2020. augusztus 31. 13:55 | Frissítve:
Hullámot vet felettünk az évszakváltó hidegfront, késő délutántól heves zivatarok érkezhetnek délnyugat felől.

Egy felettünk hullámot vető frontálzóna miatt esőt, záporokat, zivatarokat tartogat a nap hátralévő része és az éjszaka is.

A felszín közelében élénk, erős északnyugati széllel már megérkezett a hűvösebb levegő, ami stabilizálta a légkört. De késő délután az ország keleti felében, a magasban déliesre forduló áramlással melegebb légtömeg érkezik, emiatt az északnyugati országrész kivételével sokfelé labilizálódik a légkör. Ebben a labilis légállapotban indítja be a zivatarokat a délnyugat felől érkező hidegfront, ami zivatarláncba szervezheti őket. 

Az általunk használt WRF modell előrejelzése alapján két hullámban érkezhetnek a zivatarok, ebből a második lehet az erősebb. A helyzet összetettsége miatt azonban a zivatarok erőssége és vonulása kapcsán nem kicsi a bizonytalanság. 

1. hullám

2. hullám

Nagyjából a Barcs-Sárospatak vonal mentén, délnyugatról északkelet felé haladó zivatarrendszert heves események (felhőszakadás, jégeső, viharos kifutószél) kísérhetik. Csendes esőre leginkább az északnyugatonon élők készülhetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 10 megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést a nagy mennyiségű csapadék (Vas, Somogy) és a heves zivatarok (Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád) miatt.

Borítókép: Szigeti Viktor


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |