Hétvégén még marad a harmadfokú hőségriadó

| 2017. augusztus 3. 10:20 | Frissítve:

Még hétvégén is kitart a kánikula, szombaton 9 megyére érvényes piros figyelmeztetés. Vasárnap már záporok, zivatarok jönnek.

Pénteken országszerte szinte zavartalan napsütésben volt részünk, a fölénk áramló száraz, forró levegő megtette hatását, délutánra az ország nagy részén 40 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet. Hivatalos mérések szerint országos melegrekord azonban nem dőlt.

Hétvégén is marad a hőségriadó

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős államtitkár augusztus 1. (kedd) 00:00 órától rendelt el legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriadót az egész ország területére vonatkozóan, melyet augusztus 6. (vasárnap) 24:00 óráig meghosszabított.

Legmagasabb fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton a sok napsütés mellett, egy-egy lokális jellegű zápor, zivatar csak néhol alakult ki. Többfelé megélénkült az északias szél. 32-40 fok közötti hőmérsékleti maximumokat mérhettünk, délkeleten volt a legmelegebb, 9 megyére továbbra is piros figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap 27-40 fokos maximumokra számíthatunk, ismét délkeleten lesz melegebb. Eleinte északon és nyugaton, majd délutántól többfelé alakulhatnak ki záporok, viharos széllökésekkel járó, akár heves zivatarok. Előreláthatólag az ország déli részén várható kevesebb csapadék. Az északias szél élénk, erős , nyugaton, északnyugaton viharos lehet. 

Bedocsgyula fotója, köszönjük!

Hétfőn kezdetben eső, záporok, zivatarok várhatóak, majd délután csökken a csapadékhajlam. Nagyobb mértékű lehűlés ígérkezik, a modellfutások szerint 30 fok alatt maradnak a maximumok ezen a napon.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Borítókép: 35mm
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

 • Kirándulóidő A hétvégén is folytatódik a vénasszonyok nyara, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A hajnalok viszont csípősek lesznek.
 • Ezerarcú szeptember A csodás nyári képek után, már szeptemberben is színpompás őszi fotókat készítettek felhasználóink.
 • Csapadékos, őszi hétvége A hétvége sem hoz szárazabb időt, továbbra is szükség lesz az esernyőkre, esőkabátokra.
 • Zivatarszezon észlelőnk szemszögéből Lázár Endre mezőkövesdi észlelőnk képekkel, videóval színesített beszámolója a 2017-es konvektív szezonról.

Hozzászólások

 • Pénteken Söptén 38,3 °C-ra emelkedett a maximum hőmérséklet. Este betörtek a zivatarok az Alpok felől. Nagy robajjal, intenzív, rég nem látott villámlással ért véget a hőség. 12,6 mm csapadék hullott főképp az első zivatarhullámból, a második délre vonult el, abból nem sok csapadékot kaptunk. Nagy lecsapó villámokat is felvettünk, a kamera akksija teljesen kimerült annyit videóztunk.


  Egy évvel korábban is villámok csapkodtak:

 • Éjjel volt egy gyenge zivatar. 6 mm esett.
  Érezhető nincs olyan meleg mint az elmúlt napokban. Jobb a közérzet! :-)

 • Rohadjon meg ez a szemét meleg idő.Szenved a növény,állatok, emberek zöme rosszul van és nem csak a betegek,nem csak idősek,amit "nagy okosok"mondogatnak.
  Megterhelő forróság,elviselhetetlen nappalok,reggelek
  ,éjszakák.
  Kotródjon el ocsmány idő- hőség.Az meg,aki ezt jónak
  tartja az menjen feküdjön a forró sütő elé,vagy menjen ki építkezésekre
  dolgozzon tetőn,vagy aszfaltozzon kora reggeltől,menjen
  a földekre dolgozni,aztán majd örömködjön ott.

  Na de végre látni végét ennek az okádék meleg időnek .Remélhetőleg csapadékból áztató -megfelelő mennyiség fog összejönni és jól felfrissül
  a levegő :)

 • Ma nálunk is rátett egy lapáttal a forróság. Árnyékban 39,9 °c mutatott délután az állomásom árnyékban. Sajnos ma dolgoznom kellett és minden idők legtöbb folyadékát fogyasztottam el 1 napra kivetítve. Akik ennyire szeretik a meleget, szívesen vendégül láttam volna egy kis kombájn átszerelésre. Úgy felforrósodtak a fémek, a szerszámok,... hogy meg sem lehetett fogni csupasz kézzel. Kesztyűben pedig 40 fokban nem éppen kellemes dolgozni. Nem szeretem használni ezt a szót, de a mai nap "brutális" volt. Nagyon várom a hűvösebbet, de a csapadékot még jobban. Bár biztosan sokan örülnek a mostani időjárásnak, környezetemben egyetlen dicsérő megjegyzést sem hallottam. A mezőgazdaságból élőknek pedig egyenesen csapás a mostani időjárás. A növények sok helyen már nem szenvednek, hanem egyenesen pusztulnak a mostani szárazság és hőhullám miatt. Az állatok és a gondozóik is keményen küzdenek, hogy átvészeljék ami még hátra van a mostani forróságból. Még sorolhatnám, mennyi gondot okoz a mostani időjárás, de örüljünk, hogy minden rosszban van valami jó. Aki megteheti, mehet nyaralni, strandolni...

 • Én már nem bírom ezt a szemét meleget! 32 fok van bent jelenleg a házban! Kibírhatatlan. 4-5 napja nem alszom éjszakánként 3-4 óránál többet.
  Ha ezek után nem jön az a jelentős lehűlés hétfőn, amit beharangoztak, akkor szerintem megőrülök!

 • krisztian5! Én egy Flir hőkamerával néztem ma meg egy árnyékban álló fa hőmérsékletét, 15:00 körül, 40,8°C-t mértem. :-)

 • 2015 júliusában és augusztusában feljegyeztem, hogy Sz-Sz-B megyében 19 nap volt harmadfokú hőségriadó kiadva. 2016 nyarán egyszer sem volt ilyen nap,2017-ben pedig ez az első ilyen nap a megyében.
  2015-ben kéthetente pár nap erejéig szinte mindig így nézett ki az ország, szóval szerintem már láttunk ilyen térképet... :)

 • Hát a tisztifőorvosunk alaposan benézte az előrejelzéseket ! :)
  Nógrádban is ugyanolyan pokoli forróság tombol már napok óta és ma is mint például az Alföldön ! Jelenleg árnyékban 37.9 fok van.
  Simán át lehet színezni pirosra a megyénket is ..

 • NAPI MELEGREKORD (08. 04.)

  Alighanem megdőlt a napi melegrekord, mert míg 08. 04.-ére eddig +40,5 °C-szal Orosháza volt a rekordtartó, addig máris +41,0 °C van Hódmezővásárhelyen és még nem tetőzött napi csúcs. Igaz, dél után általában már legfeljebb csak 1 °C további melegedés várható.

  Vajon megdől-e ma az országos abszolút melegrekord (+41,9 °C, Kiskunhalas, 2007. 07. 20.)? Elég közel járunk hozzá...

  egy erdőklimatológus

 • Vajon hétvégéig eléri valamelyik tavunk a 30 fokot? Volt egyáltalán ilyen magas hőmérsékletű?

 • Nem tudom, lehet e hinni a ventusky-nak, de ezt jelzi hétfőre:
  https://www.ventusky.com/?p=47.02;18.61;7&l=temperature&t=20170807/06
  Ki tudja, bejön-e. :D
  De igen, félő, hogy nagy zutty lesz ennek a forróságnak a vége...

 • Végre jön a felfrissülés!

 • szasza0518, igen sajnos minél nagyobb a hőség, annál nagyobb "műsor" szokta zárni. Én is nagyon várom a zivatart, de pusztítást, jeget, olyan szelet, ami rombol, nem.

  Na de hogy 25 fok lesz hétfőn? Hiszi a piszi! (Habár állati jó lenne)

 • Az a baj, hogy itt van a nyakunkon ez a 40 fokos meleg, de mit kapunk utána? Megint meg fog ismétlődni a 2009 június 7-ei zivatar, ami délnyugat irányából kapta el Kótajt délután fél 5kor? Megint jön a dió, rosszabb esetben a tojás nagyságú jég, felhőszakadással, heves villámtevékenységgel, csattogásokkal? Elég durva lesz... nem akarok rászólni, de minden hőhullámot egy zivatar olt ki.. csak nem mindegy milyen intenzitású zivatarról beszélünk. Kis zivatarról, ami - huh, de jó, megúsztuk a jeget - vagy majd jönnek a kárjelentések a biztosítóhoz.. :/ Nem akarok vészjósló lenni, de ennek nem várt kimenetele lesz, az tuti!

 • nem akarok hétvégéig várni, most akarom a zuhét. nem kell a 40 fok, elég volt már a nyárból, túl sok jutott belőle. :( gyűlöllek nyár, gyere szeles, 25 fokos idő. már várlak!!!!!!!!!!!!

 • @krisztian5: Sajnos attól nektek ott nem lesz jobb attól, hogy máshol is piros van. A szomorú az, hogy egyáltalán bármelyik megyén is ott a piros szín. :(
  Ez már az a hőmérséklet, ami még a hőségimádókat is alaposan megizzasztja.
  Én pedig sosem gondoltam, hogy valaha is örülni fogok a 34-36 foknak, amit hétvégére jeleznek. De azért jobban hangzik, mint a 38-40, amivel eddig riogattak.
  Kitartás mindenkinek, már csak néhány hét, valahogy ezen is túl leszünk! Persze, szeptemberben még simán lehetnek 30+-ok, de az már akkor sem olyan erős. Az már csak erőlködés, a kanyarban sincs a júliusi, augusztusi 30+-okhoz képest.

 • minek kapcsolod be a klímát babyface?te szereted az Afrikai hőséget nem?úgy nem ér az egész nem ér csalni :D mi csak novemberben szoktunk bekapcsolni a fütést.Addig mindig szinte nyárias idő van minden évben.

 • Hát igen lehetne már egy jó kis zivatar ebben a pokolban!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak