Zivatarszezon észlelőnk szemszögéből

| 2017. szeptember 20. 17:33 | Frissítve:

Lázár Endre mezőkövesdi észlelőnk képekkel, videóval színesített beszámolója a 2017-es konvektív szezonról.

Az idei zivatarszezon alkalmas volt tapasztalatok, élmények szerzésére. 

Az igazi, "mindennaposnak" mondható konvektív csapadékhullás már áprilisban elkezdődött, ekkor viszont még a látványzáporok, a zord tél után újdonságnak számító szivárványok domináltak.

Májusban aztán el is kezdődött a zivatarok szezonja. 3-án megérkezett az első komoly zivatar, a Jászságban egyébként látványos szupercellák alakultak ki. A következő napokban folytatódott a zivataros idő, de ide csak látványos, instabil légkörre utaló felhők jutottak.

7-én heves felhőszakadás és jégeső tombolt, a hirtelen lezúduló csapadék elárasztotta a főutcát. Nem állt meg az élet, folytatódott a záporos-zivataros időszak, 11-én egy intenzív zápor után látványos szivárvány és felhők nyűgöztek le.

20-án újabb zivatarokkal bővült az országos és mezőkövesdi szezon, bár napközben több cella is kikerült, este egy távolban kialakuló zivatarfelhő bepótolta az elmaradt látványt, felhővillámokat és egyéb érdekességeket is produkált.

A hónap 24. napja sem maradt zivatar nélkül, ismét közeli lecsapókkal vonult át felettünk egy cella. 

Júniusban folytatódott a jó májusi széria. 6-án több, egymást követő cellából is bedörrent. Nagyobb szünetet követően érdemi esemény csak a nyári napforduló napján volt. Kisebb szupercellák vettek körbe egyszerre, látványos felhőformákat eresztve.

Nem sokkal később, 25-én egy MKR (Mezoléptékű Konvektív Rendszer) vonult át a keleti országrészen, ritka aspeatus undulatusok jelentek meg az égen. 

Július első felében szinte minden napra készíthettem kisebb előrejelzéseket az időjárási feltételeknek köszönhetően, így gyakorolhattam a modellek elemzését, a térképek minél pontosabb megrajzolását és az előrejelzések megírását. Nincs jobb érzés annál, mikor saját előrejelzésed pontosságát végül saját fotóddal bizonyítod. Július 10-én döbbentem rá erre, mikor a szezon leglátványosabb és legkomolyabb zivatara vonult át Mezőkövesden. Lakhelyem is az aznapi "szupercella-folyosó" területén helyezkedett el, így délután 3 marginális, vagy LP (alacsony csapadékmennyiséggel járó) szupercella haladt el mellettem, jelezvén, hogy nem nyugszik a légkör. Siófokon is bizonyított, komoly downburst (légzuhatag) tarolt a városban és környékén. Egy intenzív zivatarlánc állt össze az esti órákban, mely pazar peremfelhővel vonult végig a keleti országrészen. Ennyi nem volt elég, jött a második felvonás, mely a szezon legerősebb és legveszélyesebb zivatarát eredményezte, rengeteg városon belüli lecsapóval, monszunszerű esővel, sok anyagi kárt hagyva maga után. 

Szárazabb időt követően 24-én alakult ki talán országos viszonylatban a zivatarszezon legkomolyabb helyzete, egy instabilitási vonal vonult át a keleti országrészen egészen elképesztő struktúrájú peremfelhővel, nekem csak egy rövid timelapse-t sikerült készítenem a nem mindennapi látványról. 

Amilyen szép volt a július, olyan gyenge az augusztus, mindössze 2 említendő zivatar volt, pont mikor elindultam a nyaralásra és mikor visszaérkeztem, így ez a hónap kimaradt. 

Összességében jó kis szezon volt mezőkövesdi és országos viszonylatban az idei. Sok szupercellával találkoztam, bár nem épp HP (nagy mennyiségű csapadékot produkáló) böszmékkel, peremfelhőből is volt egy pár szép példány.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Én is szeretem a zivatarfelhőket nézni,csodálni,de a károkozó típusúakkal nem foglalkozom,még ha lehet is bennük gyönyörködni. Egyébként a 14 - dik kép a favoritom.

 • Kedves Endre,
  Csak annyit tennék hozzá, hogy nem éppen kis zivatarnak nevezném például az augusztus 6-án vasárnap átvonuló rendszert. Észak-Alföldön lakom, és nagyon rég éltem át annyi lecsapóval járó zivatart, mint aznap este. Kb 1,5 órán keresztül "állt" felettünk egy lassú mozgású, változó csapadék intenzitású zóna. Elmaradt a lecsófesztivál délután 5 utáni egész programja. Aktív követője vagyok a nyári zivatar eseményeknek, a komolyabbak általában dokumentálom magamnak, az augusztus 6.-át bőven ide sorolnám, van valaki aki hasonlót tapasztalt? Különben nagyszerű a cikk, szépek a felvételek, gratulálok!
  Kristóf

 • Sajnos, vagy szerencsére felénk nem volt ilyen mozgalmas a nyár. Bár az ország nagy részén komoly károkat okozó viharok hada vonult végig a nyár folyamán, térségünket ügyesen elkerülték ezek a légköri jelenségek. Egyetlen komolyabb zivatar sem volt térségünkben. Felhőszakadás méretű csapadékot, jégesőt vagy komoly szélvihart nem is láttam.Felénk inkább aszályos volt a nyár, hiszen a napokban 278 mm csapadékról számoltam be 2017-ben ezidáig.
  Az elmúlt éjszaka hozta a változást, mivel több csapadék esett le /37,6 mm/, mint egész júliusban.
  Jó kis összeállítás és nagyon jók a fotók. Gratulálok!

 • Remek cikk, köszönjük!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak