illusztráció illusztráció
Gyorshír

Percről-percre

2013. január 18.
Jó tanácsok - ha muszáj útra kelnünk
Bár jelen körülmények között erősen erősen ellenjavalt, ha ma éjjel - vagy holnap kora hajnalban - mégis elkerülhetetlenül szükséges autóba ülnünk, az alábbiak megszívlelése igencsak meghálálhatja magát -

- Töltsük tele a tankot. Ha elakadunk, fűteni és világítani sem fogunk tudni, és a -10 °C-os minimumhőmérsékletek mellett döbbenetesen gyorsan kihűl az autó.

- Töltsük fel mobiltelefonunkat, sőt, legyen nálunk szivargyűjtőről működtethető töltő is. Ha sokáig kell várni a mentésre, és nem tudjuk pontosan, hol vagyunk, előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell majd kommunikálnunk a mentőegységekkel.

- Legyen nálunk valamilyen GPS navigációs eszköz. A végtelen fehérségben (sötétségben) még az út sem látszik, nemhogy a közlekedési táblák vagy egyéb támpontok. Ha mentést kérünk, enélkül azt sem tudjuk megmondani, merre keressenek minket.

- Ha van, töltsünk fel egy tartalék akkumulátort, és vigyük magunkkal, persze indítókábellel együtt. A nagy hidegben akár percek alatt lemeríthetjük a fő áramforrást, ha például a fényszóróval világítunk álló motor mellett!

- Vigyünk zseblámpát, termoszt forró kávéval vagy teával, és lázcsillapítót.

- Hólánc, Homok és só, esetleg valamilyen bordázott felületű palló legyen nálunk - ezeket a kerekek alá fektetve a legtöbbször ki tudjuk magunkat húzni a jeges kátyúkból. A vontatókötél és a vontatószem sem utolsó!

- Valakit mindenképpen tájékoztassunk az indulásunkról, a tervezett útvonalról, és hogy várhatóan mikor érkezünk.

Ne felejtsük el, hogy - bár a havazás alább hagy majd a Dunántúlon - a szél így is visszahordja a havat az utakra, ráadásul kegyetlenül hideg lehet.

SEMMIKÉPPEN ne hagyjuk el az autónkat, ha eltévedtünk és elakadtunk! A segítséget kivárni, legalábbis kicsiny hazánkban, mindenképpen biztonságosabb.

Reméljük, segítettünk ezzel a néhány, apró jó tanáccsal - ezek bármelyike hanem is életmentő, de igen hasznos lehet. Figyeljék továbbra is közvetítésünket, és várjuk olvasóink fotóit, információit. Köszönjük!