illusztráció illusztráció

Egy órával rövidebb lesz az idei húsvét

Március utolsó vasárnapja jön, ilyenkor térünk át a nyári időszámításra.

A hosszú hétvége a húsvét, a pihenés, a kirándulás és persze van, akinek a munka mellett magában foglalja azt is, hogy a téli időszámításnak búcsút intünk, és belépünk a nyári időszámításba. Mióta bevezették hazánkban az óraátállítást, azóta van az,

hogy március utolsó vasárnapjának hajnalán 2 órakor 3 órára állítjuk az órát.

Persze, manapság ezzel már nem nagyon kell bíbelődnünk, hiszen a legtöbb eszközünk ezt automatikusan megteszi, de azért még használunk olyan órákat, illetve nem okostelefonokat, ahol szükséges a kézi beavatkozás. Az óraátállítás miatt egy órát elvesztünk a húsvétból, illetve ennyivel kevesebbet is alhatunk, de akik éjszaka dolgoznak, azok egy órával hamarabb indulhatnak haza munkahelyükről vasárnap reggel.

illusztráció
Vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk az órát | Fotó: Aradi Barna

Magyarországon 1980 óta használatos a téli-nyári időszámítás rendszere. Akkor még valóban tudtunk energiát megspórolni, de napjainkban inkább csak kellemetlenséget, valamint egyes informatikai rendszerekben hibákat okoz. Azt egyelőre még nem lehet tudni pontosan, hogy mikor törlik el véglegesen az óraátállítást hazánkban, illetve az Európai Unióban, de évekkel ezelőtt már voltak ezzel kapcsolatban törekvések.

Borítókép: Berceli Balázs (Időkép)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Szerinted van értelme még az óraátállításnak?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés