illusztráció illusztráció

Érkezik a kánikula

Napról napra melegebb lesz, a hét közepén helyenként már 35 fok feletti csúcsértékeket mérhetünk.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk, az időnként megnövekvő felhőkből egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak kevés helyen fordulhat elő. Hajnalra helyenként - elsősorban keleten, északkeleten és északon - pára, köd képződhet. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, csupán néhol északkeleten fordulhat elő egy-egy élénk északias széllökés, de záporok, zivatarok környezetében is számítani kell átmenetileg megélénkülő, megerősödő szélre. Reggelre 9 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul.

illusztráció
Nyár a Balatonon | Fotó: Somogyi László

Kedden is a napsütésé lesz a főszerep, az időnként megjelenő felhőkből egy-egy jelentéktelen futó zápor csak elvétve alakulhat ki. Nyugaton és északnyugaton megélénkül a délies szél. A hajnali 12-20 fokot követően délutánra 29 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Szerdán az esernyőkre sehol sem lesz szükség, annál inkább a napszemüvegekre és a szalmakalapokra. Sok-sok napsütésre számíthatunk. A déli-délnyugati szél sokfelé élénk, néhol erős lesz. Tovább melegszik az idő,

a csúcshőmérséklet már 31 és 37 fok között alakul.

illusztráció
Jól jön majd a hűsítő víz | Fotó: Kelemenné Gladys Viktória

Az ezt követő napokban is kitart a kánikula az ország legnagyobb részén, csütörtökön 29-36, pénteken 32-38 fokot mutathatnak majd a hőmérők a legmelegebb órákban.

 Fontos tanácsok

Az említett napokon 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Kerüljük a közvetlen napsugárzást, tartózkodjunk árnyékos helyen, különösen a déli órákban! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem! Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Az egyre melegebb időben tompulhatnak reflexeink, ezért vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Folyamatosan frissülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Borítókép: Howell (Balatonakarattya)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Várod már a forróságot?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés