Ez történt októberben

| 2010. november 1. 10:26 | Frissítve:
A múlt hónap az ezt megelőző időszakhoz képest nyugodalmasabb időjárással telt, azonban átlag alatt maradtak a hőmérsékletek.

első napjai száraz, ám gyakran erősen felhős időt hoztak. A többfelé hűvös éjszakák után napközben mérsékelt maradt a felmelegedés, helyenként alig 15 °C-ig emelkedett a hőmérséklet, de máshol sem mértek 20 °C-nál nagyobb értékeket.
4-én délutántól két nagyméretű légköri képződmény határára kerültünk. Északkelet-Európában egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedett el, Izland térségében pedig egy ciklon örvénylett. Ezek peremén délnyugat felől nedves légtömegek áramlottak a Kárpát-medencébe, 5-én és 6-án sokfelé esett eső, több helyen 20 mm feletti csapadékösszegeket mértek.
4-én súlyos természeti katasztrófa sújtotta Veszprém megyét, egy gátszakadás következtében mintegy 1.000.000 m3 mennyiségű vörösiszap hömpölygött keresztül a megye több településén, a veszélyes ipari melléktermék több száz házat árasztott el, 9 ember vesztette életét. 

Ezután a hónap közepéig vénasszonyok nyara időjárásban volt részünk; több mint egy héten keresztül száraz levegő töltötte ki a Kárpát-medencét, mindegyik nap szinte zavartalanul napsütésben lehetett részünk; a nappali csúcshőmérsékletek általában 15 °C körül vagy egy-két fokkal afelett alakultak. Az éjszakákon viszont erősen lehűlt a levegő, gyenge talajmenti fagy többfelé fordult elő, sőt helyenként 2 m-en is fagyott. A hajnalra képződő pára-és ködfoltok a legtöbb helyen még délelőtt feloszlottak.
16-tól változékonyabbra fordult időjárásunk a Kárpát-medencében, 20-ig gyakran tekinthettünk fel erősen felhős vagy borult égboltra, többször és több helyen esett eső, zápor. Az éjszakák több fokkal enyhültek, ugyanakkor a sok felhőnek köszönhetően a a nappali felmelegedés gyengült. A 20-án keresztülhaladó markáns hidegfront mögött már száraz, viszont átmenetileg sokkal hidegebb levegő árasztotta el térségünket. 21-én a hegyekben itt-ott rövid hózáporok alakultak ki.
 

Néhány nyugodt, száraz, ám hideg nap után 24-én egy hazánktól nyugatra elhelyezkedő frontrendszer peremén ciklon képződött; így másnap virradóra északnyugaton már esett az eső. 25-én és 26-án áthaladt felettünk a ciklon, ezen a két napon gyakran volt erősen felhős vagy borult az égbolt és többfelé esett eső, sőt 26-án a Mátra magasabb csúcsain havazott is. 

leghidegebb éjszakája a 27-ről 28-ra virradó éjjel volt, ekkor országszerte fagypont alá, -1 és -6 °C közé süllyedt a hőmérséklet. Az utolsó napok is többfelé hoztak fagyot, csak 31-én nyugaton enyhült meg az időjárás, csapadék ekkor nem hullott.

 

A fotókat Posza, Atillakirálydombi, kerekt, ngc4565adam, dora87 és Seth megfigyelőinknek köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |