illusztráció illusztráció

Ez történt májusban

Viharok, hidegfrontok, felhőszakadás, Tompán tornádó. Eseményekben gazdag hónapot hagytunk magunk mögött.

illusztrációAz április utolsó 10 napjára jellemző időjárási helyzet – sekély ciklonális mező – május elején sem változott. Tehát a kedvező feltételek következtében a nappali órákban erőteljes volt a gomolyfelhő-képződés és a délutáni, valamint esti órákban az ország számos pontján záporok és zivatarok aillusztrációlakultak. Elsején Pécsen 29 illusztrációészlelőnk örökített meg egy tubát. Az erősebb gócokban felhőszakadás és jégeső is előfordult, egyes cellák környezetében megerősödött a szél. A legtöbb jillusztrációég Orfűn, Magyarhertelenden és Kiskunfélegyházán esett. 3-án egy erős hidegfront érkezett, ez vetett véget a változékony időnek. Nyugat kivételével ismét kipattantak zivatarok, melyeket jégeső, főként délen heves villámtevékenység kísért. A déli országrészben jelentős – 20-40 mm között – eső hullott, Barcson valóságos özönvíz lett a 100 mm-nyi csapadék miatt. 4-én lassan délen és keleten is elállt az eső, nyugat felől lassan felszakadozott felhőzet, a front mögött anticiklon épült fel.

 

illusztráció

Pár nap erejéig tehát nyugodalmas, napos idő volt. 7-én délután azonban hidegfront érkezett és megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé esett záporeső. Másnap a front elhagyta hazánkat, keleten maradt tartósabban felhős az ég. illusztrációEzután újabb két napon keresztül többnyire napos időt élvezhettünk, cillusztrációsapán északkeleten és a Dunántúlon volt helyenként erősebb a gomolyfelhő-képződés, arra elszórtan záporok is kialakultak. 8-án a záport követően Debrecenben csodálatos kettős szivárvány volt látható. Nagyjából az átlagosnak megfelelő hőmérsékleteket mérhettünk.

 

Markáns hidegfront szupercellákkal

11-én újabb, ezúttal markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét. Északon és Dunántúlon már délelőtt megnövekedett a felhőzet, míg a délen délutánig hosszabb időre isillusztráció kisütött a nap, így erre – az északon mért 17-20 fokos maximumokkal szemben – 25-26 fokig melegedett fel a levegő. A déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd a délkeleti országrész kivételével egyre több helyen törtek ki zivatarok. Több szupercella is létrejött, szerencsére azonban egyik sem okozott károkat, nagyobb méretű jégdarabok sehol sem hullottak. Északnyugaton estig 40-50 mm esett, ugyanakkor az Alföld jelentős hányadán csupán néhány milliméter. Másnap északkeleten voltak zivatarok, melyekből Debrecenben számottevő mennyiségű jég hullott, míg Edelényben tubát láttak.

 

Yvette - viharos szél, nagy mennyiségű eső