illusztráció illusztráció

Ez történt májusban

Viharok, hidegfrontok, felhőszakadás, Tompán tornádó. Eseményekben gazdag hónapot hagytunk magunk mögött.

illusztrációAz április utolsó 10 napjára jellemző időjárási helyzet – sekély ciklonális mező – május elején sem változott. Tehát a kedvező feltételek következtében a nappali órákban erőteljes volt a gomolyfelhő-képződés és a délutáni, valamint esti órákban az ország számos pontján záporok és zivatarok aillusztrációlakultak. Elsején Pécsen 29 illusztrációészlelőnk örökített meg egy tubát. Az erősebb gócokban felhőszakadás és jégeső is előfordult, egyes cellák környezetében megerősödött a szél. A legtöbb jillusztrációég Orfűn, Magyarhertelenden és Kiskunfélegyházán esett. 3-án egy erős hidegfront érkezett, ez vetett véget a változékony időnek. Nyugat kivételével ismét kipattantak zivatarok, melyeket jégeső, főként délen heves villámtevékenység kísért. A déli országrészben jelentős – 20-40 mm között – eső hullott, Barcson valóságos özönvíz lett a 100 mm-nyi csapadék miatt. 4-én lassan délen és keleten is elállt az eső, nyugat felől lassan felszakadozott felhőzet, a front mögött anticiklon épült fel.

 

illusztráció

Pár nap erejéig tehát nyugodalmas, napos idő volt. 7-én délután azonban hidegfront érkezett és megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé esett záporeső. Másnap a front elhagyta hazánkat, keleten maradt tartósabban felhős az ég. illusztrációEzután újabb két napon keresztül többnyire napos időt élvezhettünk, cillusztrációsapán északkeleten és a Dunántúlon volt helyenként erősebb a gomolyfelhő-képződés, arra elszórtan záporok is kialakultak. 8-án a záport követően Debrecenben csodálatos kettős szivárvány volt látható. Nagyjából az átlagosnak megfelelő hőmérsékleteket mérhettünk.

 

Markáns hidegfront szupercellákkal

11-én újabb, ezúttal markáns hidegfront érte el a Kárpát-medencét. Északon és Dunántúlon már délelőtt megnövekedett a felhőzet, míg a délen délutánig hosszabb időre isillusztráció kisütött a nap, így erre – az északon mért 17-20 fokos maximumokkal szemben – 25-26 fokig melegedett fel a levegő. A déli óráktól előbb a Dunántúlon, majd a délkeleti országrész kivételével egyre több helyen törtek ki zivatarok. Több szupercella is létrejött, szerencsére azonban egyik sem okozott károkat, nagyobb méretű jégdarabok sehol sem hullottak. Északnyugaton estig 40-50 mm esett, ugyanakkor az Alföld jelentős hányadán csupán néhány milliméter. Másnap északkeleten voltak zivatarok, melyekből Debrecenben számottevő mennyiségű jég hullott, míg Edelényben tubát láttak.

 

Yvette - viharos szél, nagy mennyiségű eső

illusztráció

14-én a Balkánon kimélyülő mediterrán ciklon – Yvette – vette át az irányítást felettünk. Az egyre több és egyre vastagabb felhőzetből először délen, később másutt is sokfelé eredt el az eső. A déli megyékben intenzív és hosszan tartó esőzés volt két napon keresztül. Szerbiában soha nem látott áradást okozott a három napos szakadó eső. Olyan helyek is voltak ahol ennyi idő alatt 150 mm-nél több esett. Yvette hazánkban is tombolt, előbb a Dunántúlon, majd másutt is megerősödött, viharossá fokozódott az északi szél. A Dunántúl magasabban fekvő helyein orkán erejű, bőven 100 km/h-át meghaladó széllökések is voltak. A Balaton kilépett a medréből, a déli parton fekvő településeken üdülő-és lakóházakat veszélyeztetett a víz, hatalmas hullámok ostromolták a part menti védműveket. A déli megyékben közel kéthavi mennyiségű csapadék – 60-80 mm – hullott.

 

 

A ciklon tulajdonképpen felettünk darabolódott fel; lassanként hosszabb időszakokra is előbukkant a nap. Ugyanakkor szórványosan még záporok és zivatarok is kialakultak, lokálisan nagy mennyiségű csapadék esett, sőt Nyírbátorban tubát fényképeztek. Az óriási esőzés után hazánkban is megáradtak a folyók, egyes folyószakaszokon árvízvédelmi készültséget rendeltek el. 19-től aztán egyik napra a másikra ránk tört a nyár; napos, meleg idő köszöntött be. Amíg 16-án a Nyugat-Dunántúlon mindössze 10 fokos csúcsértékeket mértek, addig 20-án sokfelé elérte vagy meghaladta a maximum a 25 fokot.

 

Szaharai por, tornádó Tompánál