Ez történt júniusban

| 2015. július 4. 23:37 | Frissítve:
A meleg, napos időt követően a hónap második felében felhős, időszakosan esős, hűvösebb idő váltotta fel.

Napos kezdet

Sok napsütéssel kezdődött első nyári hónapunk. Egy anticiklon hatásaként a leszálló légmozgások domináltak.

 

2-án helyenként erősebben megnövekedett a gomolyfelhőzet, a Bakony felett látványos lecsapó villámokat videóztak. 4-én egy gyenge hidegfront érkezett, a középső és déli országrészben záporok, zivatarok alakultak ki. Néhol jégeső és felhőszakadás is előfordult. Másnapra 4-5 fokkal mérséklődött a meleg. A hajókikötők, öblök mentén a Balaton árvaszúnyogok ártalmatlan maradványaitól laikus szemmel koszosnak tűnt. Szerencsére csupán, természetes szezonális jelenségről volt szó.

 

Kánikula zivatarokkal

Jelentős időjárás-változás a következő napokban sem történt, sokat sütött a nap, igazi, kánikulai időben volt részünk. 8-ára sok helyen meghaladták a maximumok a 30 fokot. Ekkor némileg nedvesebb és labilisabb állapotú levegő érkezett, a megnövekvő gomolyfelhőkből szórványosan zivatarok törtek ki. Egernél nagyobb méretű jégdarabok hullottak.

 

9-én a kánikulát többfelé zavarták meg gomolyfelhők, heves zivatarok alakultak ki. A viharok döntőrészt a fővárost, a Dunántúl keleti felét és az Alföld középső vidékét érintetették. A rengeteg villámmal, felhőszakadással és jégesővel kísért zivatarokban 30-60 mm-nyi eső zúdult le rövid idő alatt. Az ítéletidő miatt egy-egy szakaszon szünetelt a Combino közlekedése. Ezután nyugodttá vált időjárásunk, már csak kevés helyen dörrent meg az ég.

 

A sok napsütés és a délnyugat felől érkező egyre melegebb levegő hatására néhány napra hőhullám köszöntött ránk, 14-én a maximumok általában 31 és 34 fok között alakultak. Ekkor az esti órákban a változás előhírnökeként egy zivatarrendszer érte el hazánkat dél felől.

 

Felhőszakadás, jégeső, lehűlés

15-én egy hidegfront vetett véget a kánikulának. A déli óráktól sok helyen megnövekedett a gomolyfelhőzet, délutántól sok cella alakult ki, északkeleten zivatarlánc állt össze. Elsősorban a keleti, északkeleti országrészben hevesebb zivatarok is előfordultak; jégesővel, felhőszakadással, erős széllökésekkel. Kaposvárt sem kímélte a vihar, hömpölygött a víz az utcákon a zivatar nyomán.

 

Felhők, tiszavirágzás

Ezután sem volt verőfényes napsütés, egy magassági hidegcsepp ugyanis kedvezett a felhőképződésnek; elszórtan záporok és zivatarok alakultak ki. Egy naposabb nap után 19-én újabb hidegfront érkezett, már csak a Tiszántúlon emelkedett a hőmérséklet 25 fok fölé. Több helyen volt eső, zápor, keleten zivatar, de csak kisebb gócokban esett számottevőbb mennyiségű csapadék. Így tehát kevésbé meleg napokban zajlott a tiszavirágzás. A hónap harmadik hétvégéjén inkább kirándulásra volt alkalmasabb az idő, igaz elszórt záporok, zivatarok ekkor is előfordultak. Hidegek voltak az éjszakák, több helyen 10 fok alá hűlt a levegő.

 

Éjszakai világító felhők, sarki fény

A következő két nap többé-kevésbé napos időt hozott, főként az ország északi vidékein alakultak ki elszórtan záporok, melegedett a levegő. Székesfehérvárnál éjszakai világító felhőket fotózott egyik szemfüles észlelőnk. 22-én este egy erősebb geomágneses vihar érte a Földet. A sarki fény a Kékestetőről, valamint Erdélyből is megfigyelhető volt.

 

23-án egy hullámzó hidegfront érkezett, a keleti országrész kivételével jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a Nyugat-Dunántúlon helyenként 20 mm esett. Másnap keleten volt esős idő, a hőmérsékletek inkább a tavaszra, mintsem a nyára emlékeztettek. A közben kialakult hidegcsepp 25-én és részben még 26-án is borongós, eleinte szórványosan esős időt okozott a Tiszántúlon.

 

Bolygóegyüttállás

Ezután is alapvetően sok volt a felhő felettünk, de főként keleten hosszabb időszakokra is kisütött a nap. 29-én egy magassági teknő húzódott fölénk, amely miatt a Duna vonalától keletre több helyen alakult ki zápor, helyenként zivatar. Ugyanezen a napon ismét éjszakai világító felhőket lehetett látni Magyarországról. A hónap utolsó napjától aztán egyre inkább anticiklon határozta meg időjárásunkat. Ennek megfelelőn – a kevés fátyol-és gomolyfelhő mellett – immáron több órás napsütés volt jellemző. Az esti égbolton a Vénusz és Jupiter látványos bolygóegyüttállását csodálhattuk meg.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 június


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak