Ez történt júniusban

| 2014. július 3. 11:08 | Frissítve:
A hűvös kezdetet követően néhány napos hőhullámban volt részünk. A hónap második felére fordult csapadékosabbra időjárásunk.

A 2013-as júniushoz hasonlóan idén is hűvös idővel köszöntött be a nyár. Észak-északkelet felől áramlott be a hűvös levegő. Tovább rontotta hőérzetünket és hangulatunkat a sok felhő. Szerencsére nem tartott sokáig az őszt idéző időjárás, fokozatosan egyre több helyen sütött ki a nap és a kezdetben még szórványos kisebb esők, záporok is egész minimális területre korlátozódtak. 4-től aztán a napsütés került túlsúlyba, napról-napra magasabbra szökött fel a hőmérő higanyszála. Ezen a napon megmozdult a föld a Bükkben, 3,2-es erősségű földrengést regisztráltak a műszerek. Csapatunk kihasználva a nyugodalmas időt hőlégballonos porvadászaton járt, melyből megtudhattuk, hogy a mérés időpontjában kb. 450 m-es magasságtól csökkent jelentős mértékben az ultrafinom részecskék száma.

 

Idei első hőhullám, tiszavirágzás

A melegedés tehát nem torpant meg, sőt! A napok előrehaladtával egy anticiklon peremén dél, délnyugat felől egyre melegebb légtömegek érkeztek fölénk. Enyhévé váltak az éjjelek, míg délutánonként 30-34 fok közé melegedett fel a levegő. Az idei első hőhullám 10-én érte el csúcspontját, ekkor Budapesten 36,3 fokkal megdőlt a nap rekord. Országos szinten azonban Körösszakálon volt a legmelegebb, ott 36,5 fokot mértek. Ekkor egy gyenge hidegfront hatásaként északon, északkeleten, valamint az Alföld egyes vidékein zivatarok hoztak felfrissülést.

 

12-én, egy másik, ugyancsak gyenge hidegfront érkezett térségünkbe. Ezúttal is északon és keleten voltak elszórtan zivatarok, Miskolcon volt a legnagyobb felhőszakadás. Ezután napról-napra csökkent a nappali felmelegedés, míg az éjszakák már felfrissülést hoztak, átlagosra hűlt a levegő. A napsütést a nappal képződő gomolyfelhők zavarták, helyenként egy-egy zápor is előfordult. A korábbi évektől eltérően idén hamarabb lehettünk szemtanúi a tiszavirágzásnak.

 

16-án és 17-én egy mediterrán ciklon felhőzete sodródott fölénk, amelyből az ország déli megyéiben több helyen volt kisebb, időszakos eső, elszórtan zápor és zivatar. A ciklon távozásával is maradt a mérsékelten meleg, de immáron naposabb idő. A 20-án virradóra érkező hidegfront szakadozott felhőzetéből sem hullott számottevő mennyiségű csapadék. A feltámadó szélben csupán az ország északkeleti tájain volt a zivatarokból lokálisan 10 mm-t elérő vagy azt meghaladó mennyiségű eső.

 

Kisebb szupercella, konvektív rendszer

A következő pár napban többnyire kevés volt a felhőzet, sokat sütött a nap, csak 23-án virradóra vonultak át felettünk helyenként zivatarok. A Balaton-Szeged vonalban kisebb szupercella haladt el. 24-én az országban sok helyen zivatarok robajára ébredhettünk, az előző nap estéjén nyugat felől egy konvektív rendszer lépett be hazánkba. A Balatonnál elképesztő villámparádét rögzítettek kameráink. A rendszert több megyényi területen jelentősebb csapadék is kísérte. A változékonyság ezzel nem ért véget, 25-én az ország déli felében csaknem egész nap szakadt az eső, sőt elszórtan zivatar is kialakult. Itt 20-30 mm esett, míg északon egyetlen csepp sem hullott. A Kendig-csúcsi webkameránk egy zivatar érkezésekor világvége felhőket rögzített. A határon túl, Szerbiában viszont igen heves zivatarok, szupercellák söpörtek végig. Lazarevac közelében tornádó pusztított, a forgószél kamionokat döntött fel, házakat rongált meg.

 

Éjszakai viharok, lehűlés

26-tól megnyugodott időjárásunk, anticiklonális hatások lettek úrrá. Emiatt mindenütt kisütött a nap, de 27-én és 28-án is több helyen 10 fok alá süllyedt a hőmérséklet hajnalra. Egy közeledő frontzóna előterében erősödött a déli áramlás, mely egyre melegebb levegőt szállított fölénk. A frontzóna 29-én az esti, éjszakai órákban érkezett meg. Ekkor a kb. a Balaton-Heves megye aránylag szélesebb sávjában sokfelé pattantak ki zivatarok. Az éjszakai viharok a főváros lakóit sem hagyták aludni, sok-sok villámot rögzítettek műszereink, észlelőink ezek közül többet is megörökítettek. Lassan haladt keresztül a hidegfront, 30-án az ország nyugati és keleti megyéi között 15 fokos hőmérséklet-kontraszt alakult. Ekkor már csak a Tiszántúlon voltak zivatarok, de hevesebb kimenetelű egyik sem volt.

 

A fotókat Tóth Gábor Gyula, Bakos Liza, Pócsai Sándor, Szőke Gábor, Rippel Erik, Lévai Péter, Szebellédi Tündi, Sárosi Kati, Vida90 és Kareszc észlelőink, valamint követőink készítették.

 

« 2013 június


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak