Ez történt novemberben

| 2015. december 4. 18:56 | Frissítve:
Látogatást tett hazánkban a tél, ám a hónap nagy részében melegebb volt a sokéves átlagnál, több melegrekord is megdőlt.

Ködfoltok, éjjelente fagy

Az október harmadik dekádjában kialakult anticiklon alakította november elejének időjárását. A hatalmas és igen erős – 1-jén 1040 hPa felett – magasnyomású mezőben uralkodó leszálló légmozgásoknak köszönhetően kevés volt a felhő, ugyanakkor egyre több nagy városban megnőtt a szálló por koncentrációja. Éjjelente több helyen köd képződött, amely a délelőttök folyamán feloszlott, csak egészen kicsi körzetekben maradt meg. A fagyos éjszakákat kellemesen enyhe nappalok követték, a ködös tájakon viszont délelőtt is fagyott. A Levegő Munkacsoport segítségével a Börzsönyből indulva a főváros felé tartva a szálló por mennyiségét mértük meg. Az eredményekből kiderül, hogy ilyenkor korántsem a városokban a legrosszabb a levegő minősége.

 

Megszűnő köd, melegrekordok

A napok múlásával egyre makacsabb, egész napon fennálló ködfoltok – elsősorban az Alföldön és északkeleten – alakultak ki, tovább romlott a szmoghelyzet. 8-án reggeltől a fővárosban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Ugyanakkor a mérsékelt átkeverő légmozgásnak köszönhetően az ország nyugati felében megszűnt az erős inverzió, talajközelben is nagy mértékben felmelegedett a levegő, Budapesten 20,0 fokos rekord hőmérsékletet mértek. 9-én egy gyenge hidegfront mentén szórványosan záporok alakultak ki, egyes helyeken a ködös látképet szivárvány váltotta fel. A hőmérsékletek is tavaszra emlékeztettek, a Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokos rekord maximumot mértek. A 10-ére virradó éjjel sosem volt annyira enyhe, mint idén. Kettő Győr-Moson-Sopron megyei településen sem csökkent a hőmérséklet 14 fok alá.

 

Újabb melegrekordok

Ugyancsak szokatlanul enyhe volt a 11-re virradó éjjel. Az országos és a fővárosi rekord is megdőlt, Székesfehérváron és Budapest belterületén 15,3 fokos minimum hőmérsékletet mértek. Ezen a napon a nappali maximum rekordok is múlttá váltak. Sokfelé 20 fölé melegedett fel a levegő, Nagykanizsán 23,6 fokig, Újpesten 20,1 fokig. Az északkeleti országrészben volt tartósan felhős, ködös idő. 14-én egy gyenge hidegfront következtében megnövekedett a felhőzet, de számottevő csapadék nem esett, többfelé megerősödött a szél. Átmeneti felszakadozást követően 15-én egy melegfront felhőzete borította be az országot, északon többfelé esett eső.

 

Továbbra is nagyon enyhe

Másnap délnyugat felől egyre nagyobb területen szakadozott fel a felhőzet és már csak északkeleten fordult elő eső. 18–án egy újabb hidegfront érkezett, országszerte megnövekedett a felhőzet, de csak az északi megyékben volt eső, arra megerősödött, sőt viharossá fokozódott a szél. Fura mód a hidegfront melegrekordot hozott, a fővárosban 20,7 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála; sokfelé 17-20 fokot mértek. 19-én délután Bicskénél 2,9-es erősségű földrengés volt, károkról nem érkezett hír. Pár napig még maradt az enyhe, az évszakhoz képest legalább 6-7 fokkal melegebb idő, 20-án azonban erősen megnövekedett a felhőzet.

 

Mediterrán ciklon, a hegyekben havazás

A következő napon egy mediterrán ciklon csapadéka érkezett. Az északnyugati országrész kivételével sokfelé eleredt az eső, a magasabban fekvő vidékeken havazott. Először a Mecsek öltött téli ruhát, majd 22-én az Északi-középhegységben legmagasabb pontjain 10 cm-t meghaladó mennyiségű hó hullott. A Plitvicei-tavaknál fél méternyi hó hullott, stábunk fotókon örökítette meg az idei szezon első komoly havazását. A Kárpátalján lehullott igen jelentős mennyiségű eső hatására komoly árhullám indult el a Tiszán, árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. 24-én virradóra északon – ahol kiderült az ég – és hó is hullott -5 és -7 fok közé hűlt le a levegő. Észlelőinktől sok fotót kaptunk a kifehéredett északi hegycsúcsainkról. Délen egy mediterrán ciklon felhőzete borította be az égboltot, 25-én estétől eső, havas eső, havazás is előfordult.

 

Sok felhő, melegedés

A hónap hátralévő napjaiban is jellemzően erősen felhős vagy borult volt az égbolt. Elsősorban 28-án fordult elő többfelé vegyes halmazállapotú csapadék; eső, havas eső, havazás. Északon ekkor néhány centiméteres hóréteg alakult ki, megerősödött a szél. 29-én ha átmenetileg is, de naposra fordult időjárásunk, érezhetően melegedett a levegő, 7-10 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az északi megyékben szivárványokkal búcsúzott utolsó őszi napunk.

 

Végezetül válogatás november legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 november


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Hideggel érkezhet a november Lassan véget ér a vénasszonyok nyara, jelentős lehűlés érkezhet október végén.
  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak