Ez történt novemberben

| 2014. december 6. 17:51 | Frissítve:
Hatalmas köddel köszöntött ránk utolsó őszi hónapunk, később azonban szinte nyári meleg lett. 25-re a hegyekbe megérkezett a szezon első hava.

A főváros térségében és a középső országrészben hatalmas köddel köszöntött ránk november, amely miatt Ferihegyen néhány repülőgép körözésre kényszerült. Az elmúlt napok borús, ködös időjárását követően megnőtt a szálló por koncentrációja, Budapesten és Salgótarjánban is szmogriadót rendeltek el. Az eddigi meghatározó anticiklon kissé eltávolodott tőlünk, a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon előoldalára kerültünk. Az egyre inkább megélénkülő, főleg a Dunántúlon megerősödő déli szél hatására kitisztult a levegő. 4-én reggel hőmérsékletbélileg kettészakadt országunk; amíg a szeles Dunántúlon mindössze 8-11 fok közé csökkent a hőmérséklet addig északkeleten néhol gyengén fagyott.

 

A következő napokban tovább fokozódott a melegedés, eltűntek az éjszakai fagyok. Sőt 6-án virradóra rekord enyhe volt az éjszaka, Pápán mindössze 14,7 fokig csökkent a hőmérséklet. A novemberi hőhullám azonban 7-én teljesedett ki, ekkor az Alföldön több helyen is majdnem nyári nap volt. Fülöpházán 24,6 fokos, rekord hőmérsékletet rögzítettek a műszerek. Ekkor egy gyengülő frontrendszer érkezett, a megnövekvő felhőzetből összességében csak a Nyugat-Dunántúlon esett számottevő mennyiségű eső. A gyakran felhős ég ezután tovább folytatódott, a középső és északi megyékben sűrű, tartósnak bizonyuló ködfoltok is képződtek.

 

A csillagászat mérföldkőhöz érkezett, a magyarok által is fejlesztett Rosetta nevű űrszonda leszállóegysége sikeresen landolt egy 510 millió kilométerre keringő üstökös felszínén. Mindeközben itthon a hónap közepéig lényeges változás nem történt. Gyakran és sok helyen volt erősen felhős, borongós idő, csak pár órára sütött ki a nap. Helyenként ködszitálás, gyenge eső is előfordult, számottevő mennyiségű csapadék sehol sem esett. A felhők ellenére országos átlagban 5-6 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

Ha nem is nagy, de némi változás következett be november második dekádjának végén. Az addigi anticiklon leépült, 18-án és 19-én egy kisebb ciklon vonult át felettünk. A ködfelhők táncát a megélénkülő szél vette át, rövidebb-hosszabb időre felszakadozott a felhőzet. Ugyanakkor gomolyfelhők képződtek, országszerte megnyíltak az ég csatornái. Az Alföldön kevés, máshol összesen 10-20 mm esett, sőt a déli megyékből zivatart is jeleztek észlelőink. Itt-ott jégeső is hullott, nyarat megszégyenítő dörgések is voltak. A ciklon távozása után az Északkelet-Európa felett található anticiklon hatása alá kerültünk, ismét egyre több helyen bezáródott a réteges ködfelhőzet, nyugaton voltak napos tájak. Keleti szomszédunknál, Erdélyben 21-én havazott, Gyergyószentmiklóson fehér tájra ébredhettek.

 

Az unalmas, nyomasztó időjárásnak egy nyugat, északnyugat felől közelítő frontzóna vetett véget, amely hazánkat 24-én az esti órákban érte el. Eső, a hegyekben havazás kezdődött, másnap virradóra az Északi-középhegység csúcsi fehérbe öltöztek. A Kékestetőn 7-8 cm-es hóréteg alakult ki, az arra kirándulókat tipikus téli táj fogadta. 10 mm-t meghaladó csapadék sehol sem esett. Átlag körüli hőmérsékleteket mérhettünk, ezért a magasabb csúcsokon a lehullott hó megmaradt. Északkeleten határozottabban (-2, -6 fok) is fagyott egy-egy reggelen.

 

A meteorológiai ősz utolsó napjaiban maradt a borús, ködös, helyenként ónos esővel tarkított időjárás, csak nyugaton és délnyugaton volt pár órás napsütés. Északkeleten 28-án reggelre vékony hólepel alakult ki. Az ismétlődő kisebb-nagyobb esők következtében a Körösök vidékén esett a legtöbb, mintegy 15-20 mm. December eleje is csapadékos időt ígért ónos esővel, néhol havazással...

 

A sok-sok szebbnél-szebb fotót ezúton köszönjük Észlelőniknek!

 

« 2013 november


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Hideggel érkezhet a november Lassan véget ér a vénasszonyok nyara, jelentős lehűlés érkezhet október végén.
  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak