Ez történt augusztusban

| 2016. szeptember 7. 11:35 | Frissítve:
Hőhullámoktól mentes, de mégis sokáig strandidő volt a nyár harmadik hónapjában.

Szupercella zárta a kánikulát

A július utolsó napján érkezett hidegfront augusztus első napján elhagyta hazánkat, felszakadozott a felhőzet és már csak keleten és északkeleten fordultak elő záporok. Ezután magasnyomású mező került fölénk, ennek megfelelően többnyire napos idő volt, mindössze 3-ra virradó reggelre növekedett meg a Dunántúlon a felhőzet. A déli, délkeleti szél meleg levegővel árasztotta el Kárpát-medencét, 5-én 31 és 34 fok közötti maximum hőmérsékleteket mértünk. Ekkor délután nyugat felől egy szupercellával hidegfront jött. Az este és éjszaka a Dunántúlon voltak további záporok, zivatar.

 

Újabb néhány napos kánikula

A következő nap kelet felé távolodott a front, a Tiszántúlon a kánikulát zivatarok zárták le. 7-én és 8-án egy egyaránt csaknem zavartalanul napos időt élvezhettünk, kevés gomolyfelhő képződött. 9-én igazi kánikulát követően késő délután nyugaton hidegfront kopogtatott, arra hirtelen megerősödött a szél. Estétől egyre több helyen fordult elő zápor, zivatar. 10-én a Dunántúlon borús, hűvös, esős idő volt. Ezzel szemben keleten csak délután növekedett meg a gomolyfelhőzet és itt egy zivatarláncból helyenként borsó, illetve dió nagyságú jég esett, itt-ott viharos erejű kifutószél kíséretében. 15 fokos hőmérséklet-kontraszt alakult ki a nyugati és keleti országrész között.

 

Perseidák és hidegrekordok

11-én országszerte kimondottan hűvös idő volt, a borult égboltból több helyen időszakosan eleredt az eső, a maximumok 17 és 21 fok között alakultak. A Perseida meteorraj maximumának megfigyelését a Tisza vonalában és keleten zavarták felhők. 12-én és 13-án virradóra éjjelen is rekord hideg volt. Előbbi napon Tésán és Murakeresztúron 4,5 fokig; utóbbi napon Zabaron 4,0 fokig hűlt a levegő. A változóan gomolyfelhős égboltból csak 14-én az északkeleti határ mentén fordult elő zápor. 15-én egy gyenge hidegfront hatásaként elszórtan zivatarok pattantak ki, a Balatonnál vihar szakította meg a strandolást. Nyugaton és északkeleten jégeső kíséretében egy-egy heves zivatar is előfordult.

 

Hajnalonta ködfoltok, délutánonként zivatarok

Másnap sem maradtuk zivatarok nélkül, ugyanakkor reggelre helyenként sekély köd képződött, gyorsított felvételen nézhettük meg hogyan támadta meg Sümeget a köd. A délutáni zivatarban szupercella csapott le Kőszegre. Egy magassági hidegörvény hatásaként kelet kivételével a 17-ére virradó éjszaka többek közt a Balatonnál, a fővárosban és a Dunakanyarban élők zivatarok robajára ébredhettek. Egy változóan felhős-napos napot követően 19-én ismét a Dunántúlon alakultak ki zivatarok, Szombathelynél tubát láttak. A légkör aktivizálódását egy ún. magassági hidegfront váltotta ki. Az augusztus 20-ai ünnepi programokat mindenütt kedvezőek időjárási feltételek fogadták, hajnalban azonban a nyugati megyékben többfelé képződött köd. A budapesti tűzijátékot egy meteorológia ballon fedélzetéről csodálhattuk meg.

 

Átmenetileg esős, hűvös

A következő napon egy hidegfront érkezett, a nyugati országrészben beborult az ég, eső, zápor is előfordult. Keleten huzamosabb ideig maradt a napsütés és kánikula. Az éjszaka a hullámot vető front tovább mozdult kelet felé, az Alföldön zivatarok robajára ébredhettünk. Napközben maradt a borult ég és esős, hűvös idő. Többfelé jelentős – 20-30 mm-t meghaladó – mennyiségű csapadék esett; ezeken a területeken 20 fok alatt marad a maximum hőmérséklet. 23-tól anticiklon épült fel, a legtovább felhős keleten és délen is több órára kisütött a nap és már csak északkeleten alakult ki zápor. Somlónál pompás volt a napnyugta. 24-én hajnalban Olaszországban erős, 6,2-es földrengés volt, amely legalább 300 áldozatot követelt. Később Mianmarban még erősebb rengés következett be. A tartósnak ígérkező magasnyomású, felhőoszlató mező következtében igazi strandidővel teltek a nyár, illetve augusztus utolsó napjai.

 

Strandidő a nyár végén

Hajnalonta helyenként ködfoltok képződtek. Napközben csaknem mindenütt derült volt az ég, a kánikulai melegben a nyár utolsó hétvégéjén a közel 25 fokos Balatonban sokak fürdőztek. 29-ére virradó éjjelen egy fényes tűzgömb szelte át az eget. Ugyanezen nap délutánján egy gyenge hidegfront érkezett, de ez lényegi változást nem okozott. A helyenként erősebben megnövekvő felhőzetből csak itt-ott fordult elő zápor, pár fokot mérséklődött a meleg. A nyár utolsó napján ismét szikrázó napsütéses idő volt.

 

Végezetül egy csokor 2016 augusztus legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 augusztus


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Zivatarok a semmiből Látványos kamerafelvételek a pénteki nap zivatarjairól. Láthatjuk azt is, hogyan fejlődik egy gomolyfelhő zivatarrá.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak