Ez történt augusztusban

| 2015. szeptember 6. 18:11 | Frissítve:
Az extrém hosszúra nyúlt hőségriadót intenzív záporok zárták, de a nyár ezzel még nem ért véget, ötödször is hőségriadót rendeltek el.

Melegedés átmeneti heves zivatarokkal

Lassan, fokozatosan egyre melegebb léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe, erősödött a nappali felmelegedés, melegebbé váltak az éjszakák. 2-tól 4-ig azonban egy ún. magassági teknőnek köszönhetően erőteljesebb volt a gomolyképződés. Előbb elsősorban a Dunától keletre zivatarok törtek ki, amelyeket felhőszakadás és jégeső kísért. Később az Északi-középhegység és a főváros vidéke kedvezett leginkább a hőzivataroknak. Az igen lassú cellaáthelyeződés következtében helyenként nagy mennyiségű eső esett, Jósvafőn 53 mm-t mért automatánk.

 

Hőségriadó, Perseidák

A fokozódó hőség miatt az országos tisztifőorvos 6-tól másodfokú, majd harmadfokú hőségriadót rendelt el. Eközben 5-én délután a Heves megyei Pétervására közelében 2,5 magnitúdójú földrengés keletkezett.

6-án a levegő magas ózonszintje miatt a főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A tűző napsütést csak időnként és helyenként takarták gomoly-és fátyolfelhők, itt-ott rövid zápor vagy zivatar is kialakult. Azonban nem ez volt jellemző, a tartós hőhullám indokolttá tette a hőségriadó újabb meghosszabbítását, amely így 11 naposra nyúlt. Ilyen hosszú időszakra kiadott figyelmeztetés még sosem volt érvényben. Az alapvetően felhőtlen égbolt kedvezett a Perseidák meteorraj megfigyeléséhez.

 

Melegrekordok, nádastűz

 

Vélhetően a forró és száraz időszak is aktívan részt vett a Nádudvar közelében keletkezett nádastűznek. A több mint 200 hektáron lángra kapott nádas a műhold-és radarképeken is látszott. A nagy melegben a városokban és a magasabb helyeken trópusian enyhék voltak az éjjelek, előbb 12-én (János-hegyen 26,0 fokos minimum), majd 13-án virradóra (Kab-hegyen 25,8 fokos minimum) is rekord dőlt. Utóbbi napon a napi fővárosi melegrekord is megdőlt, Újpesten 37,8 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezen a napon néhol hőzivatarok törtek ki, Ricsén a hirtelen jött szélvihar pusztított. A hőségriadó utolsó előtti napjának estéjén a Dunántúlon és a Duna–Tisza közén sokfelé zivatarok alakultak ki, a Balatonnál valóságos villámparádé volt.

 

Hidegfront özönvízszerű esőzéssel

Az „igazi” lehűlés 16-án késő délután kezdődött, egy hullámzó frontzóna érte el a Kárpát-medencét. Ekkor délkeleti irányból egyre több zivatar érkezett az országba. Éjfélig a keleti és északkeleti országrész kivételével sokfelé vonultak át viharok, amelyeket felhőszakadás, viharos széllökések, helyenként jégeső kísért. Másnap némi nyugalom után délutántól özönvízszerű esőzés volt többek között a Balatonnál és a fővárosban. Itt-ott 100 mm-nél is több zúdult le pár óra alatt. Budapesten megbénult a közlekedés, az autók tengelyéig ért a víz, bevásárló központokba folyt be a víz. A hatalmas esőt követően beszakadt az aszfalt a Fővám téren. Részletesen számoltunk be arról mi okozta a nagy esőzést. Egy mini ciklon fejlődött ki felettünk így a következő napokban is alapvetően felhős, borús volt az ég sok helyen esett az eső, záporeső. A keleti területek is megáztak, Miskolcon a Szinva megáradt. Szerencsére az augusztus 20-ai tűzijáték idejére elállt az eső, igaz napközben még sok helyen esett.

 

Megszűnő záporok, egyre több napsütés

21-től ha lassan is, de napról-napról kisebb területre korlátozódtak az intenzív záporok. A legtovább esős idő a Dél-Alföldön volt, arra 24 óra alatt nagyobb területi átlagban is 40-60 mm esett. A közben kialakult magassági hidegcsepp hatása 22-én éreztette utoljára hatását. Ekkor a déli, délkeleti határ közelében fejlődtek gomolyfelhők, helyenként több tíz mm esett. Gyulán a felhőszakadást követően utcák és kertek kerültek víz alá. Eközben hírt adtunk arról, hogy a feljegyzések kezdete óta az idei július volt a legmelegebb a Földön. A 25-ei gyenge hidegfrontot követően naposra fordult időjárásunk, határozott melegedés kezdődött.

 

Ködös rétegfelhőzet, majd idén ötödször is hőségriadó

Eleinte ugyan némi felhőzet, majd fátyolfelhőzet takarta a napsugarakat, 27-én virradóra a Dunántúlon rétegfelhőzet képződött. Az országos tisztifőorvos 29-től hőségriadót (idén ötödször) rendelt el, a Balaton vízhőmérséklete pedig ismét elérte a fürdőzéshez kellemesnek mondható 25 fokot. A fölénk érkező száraz levegő egy anticiklon hatásaként nyugalomba jutott, amely még inkább elősegítette a melegedést. A hőmérséklet csúcsértékei egyre több helyen elérték, majd meghaladták a 35 fokot. 31-én virradó éjjelen a János-hegyen mindössze 24,3 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a napi minimum maximumrekordja. A meteorológiai nyár utolsó napján napközben is rekord meleg volt, Újpesten 35,6 fokot rögzítettek a műszerek.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2014 augusztus


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Zivatarok a semmiből Látványos kamerafelvételek a pénteki nap zivatarjairól. Láthatjuk azt is, hogyan fejlődik egy gomolyfelhő zivatarrá.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak